Allt fler vill att bygden blir vinnare

Flera markägare satsar på att bli vindkraftsägare. I Lau och Lye har 20 markägare bildat eget bolag och nu bjuder man in hela bygden att vara med.

Äga bäst. Att få del i vinsten i form av en bygdepeng är bra, men att själva äga vindkraftverken är ännu bättre.

Äga bäst. Att få del i vinsten i form av en bygdepeng är bra, men att själva äga vindkraftverken är ännu bättre.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2012-04-18 04:00

Bygdepengen ger ett tillskott till socknarna. I prospektet till satsningen i Hangvar räknar Stockholmsbaserade bolaget WPD Onshore Forsvindar AB med att 0,5 procent av bruttovinsten från de planerade 16 vindkraftverken ska ge cirka 300 000 kronor per år. Bolaget vill inrätta en fond som fördelar pengarna till projekt "som utvecklar bygden".

I Vattenfalls planerade projekt i Mästermyr har man i Silte, Sproge, Hemse, Fardhem, Hablingbo och Alva bildat en ekonomisk förening som en tänkbar mottagare av bygdepengen.


Lokalägt bäst
De stora pengarna finns dock i ett lokalt ägande. I Lau och Lye bildade 20 markägare bolaget Lau Vind AB 2010. I kväll håller man möte i Lau bygdegård.

- Vi har tänkt en modell där markägarna äger hälften och att övriga intresserade i Lau och Lye med grannsocknar bildar ett bolag för den andra halvan, berättar Lars Petrén som är vd i Lau Vind och tillägger:

- Det bästa är om vindkraften ägs lokalt. Då stannar pengarna där de hör hemma.


Fidebor satsar
Projektet i Lau har siktet inställt på 2017, när nya fastlandskabeln ska vara på plats. I Fide har man kommit längre. Där fick tio markägare i december 2010 bygglov för ett 150 meter högt vindkraftverk på 2 MW.

Både i Lau och i Fide ska en del av vinsten gå till en bygdepeng.

- Vi tänker förslagsvis avsätta 0,2 procent i en fond. Där ska man kunna söka bidrag till projekt i bygden, säger Lars Petrén.

Under 2011 ökade antalet vindkraftverk på Gotland från 155 till 177, och den installerade effekten steg från 114,2 till 181,4 MW.

Förra året producerades 325 957 MWh el från vindkraft, en ökning med 40 procent jämfört med 2010.

Fakta: Energimyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om