Allt fler swishar in kvarskatten

Sedan november förra året går det att betala kvarskatten med swish, något som allt fler nu väljer att göra.

Nu swishar allt fler kvarskatten.

Nu swishar allt fler kvarskatten.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2019-11-11 10:04

Den 12 november är sista datum för 1,8 miljoner personer och företag att betala sin kvarskatt i landet. Sedan några år tillbaka skickas inget inbetalningskort för kvarskatten, men som kan beställas av den som behöver det.

Sedan november förra året går det istället att swisha in sin kvarskatt. Något som har blivit ett populärt alternativ bland svenskarna, förra året var det ungefär 30 000 personer som använde swish. Leif Persson som är skattehandläggare på skattekontoret i Visby tror att fler gotlänningar också kommer välja det alternativet.

– Om de använder det i vardagen och vet att möjligheten finns, så tror jag absolut att fler och fler kommer swisha in kvarskatten, säger Leif Persson skattehandläggare på skattekontoret i Visby.  

När inbetalningen sker via swish går pengarna direkt in på skattekontot. Något som Leif Persson ser som en av fördelarna med alternativet.

– När du betalar via bankgiro måste du lägga in betalningen några dagar i förväg. Med swish går det enkelt att betala via mina sidor och pengarna kommer direkt in på skattekontot, säger han. 

15 000 är gränsen för hur mycket det går att swisha per gång. Den som har högre kvarskatt att betala kan dela upp betalningen eller använda bankgiro. 

– En del har vetat om kvarskatten sen i våras, då har de kunnat swisha till skattekontot varje månad och sett vilka delbetalningar de redan har gjort, säger Leif Persson som förutspår att betalningen med swish kommer nå en topp när det är dags att lämna in kvarskatten. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!