Allt fler gravida lider av övervikt

Övervikt och fetma gör graviditeten riskfylld.
Redan vid det första besöket hos mödravården är många blivande mammor på Gotland överviktiga.

Svårt ändra beteende. Med motiverande samtal och kostråd från dietister försöker Lotta Gyllensten och personalen på mödravården att få de överviktiga mammorna att ta tag i sina problem. Men många har svårt att ändra sina ätbeteenden. Foto: ROLF JÖNSSON

Svårt ändra beteende. Med motiverande samtal och kostråd från dietister försöker Lotta Gyllensten och personalen på mödravården att få de överviktiga mammorna att ta tag i sina problem. Men många har svårt att ändra sina ätbeteenden. Foto: ROLF JÖNSSON

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2011-03-23 04:00

Att man går upp i vikt i samband med en graviditet är förstås normalt, men vid det första inskrivningsbesöket hos barnmorskan har magen i regel inte blivit så stor. Ändå har många blivande mammor på Gotland passerat gränsen för övervikt redan vid denna första invägning.

Gränsen för vad som klassas som övervikt går vid 25. De som skrevs in vid mödravården på Gotland 2009 hade ett genomsnittligt BMI på 25,08.

Socialstyrelsen har i en färsk rapport granskat hur mödrarnas vikt har utvecklats. Här kunde de konstatera att svenska mammor har blivit betydligt tyngre under de senaste årtiondena. 1993 var en femtedel av dem överviktiga. I dag är det var fjärde. Och mer än var tionde blivande mamma har passerat gränsen för fetma.


Riktigt tunga
Lotta Gyllensten, som är chef för mödravården vid Visby lasarett, har inte detaljgranskat den gotländska statistiken, men hon är väl bekant med problemet:

- Vi ser att allt fler kvinnor är riktigt tunga när de skrivs in hos oss.

En del av förklaringen kan vara att blivande mammor har blivit lite äldre, men Lotta Gyllensten tror att det framför allt hänger samman med att övervikt generellt sett har blivit vanligare:

- Också de unga kvinnorna är stora, säger hon.


En skam
Övervikt är alltid förenad med risker. När det gäller graviditet blir riskerna både större och allvarligare, genom att de riktas både mot mamman och det väntade barnet. Därför är det ett problem som mödravården måste ta tag i. Men det är inte så enkelt, förklarar Lotta Gyllensten. Den som har kämpat mot kilon genom hela livet är inte alltid redo att ta nya krafttag när ett barn är på väg. Inte ens när de får veta att övervikten innebär risker.

- Kvinnor har idag en hel del kunskap om riskerna och många är rädda, men man går inte ned i vikt av att vara rädd. Alla som skrivs in hos oss erbjuds att komma till information hos dietister, men ofta vill de som har problem med övervikt inte gå dit, berättar Lotta Gyllensten och fortsätter:

- För många är det en skam att vara överviktig. En del vill inte ens att vi ska se vad det står på vågen. Då är det svårt att ta tag i problemen.

På mödravården arbetar man med motiverande samtal och ibland lyckas man. Lotta Gyllensten har sett en del exempel på mammor som har lyckats ändra sitt ätbeteende och till och med gått ned i vikt under sin graviditet:

- Man kan förändra sina kostvanor radikalt också när man väntar barn. Barnet behöver näring, men mår inte ett dugg dåligt av att bli av med godis och coca-cola. Och man kan fortsätta att röra på sig precis som förut också när man är gravid. Du märker när det inte känns bra och träning leder inte till missfall. Det går inte att studsa bort ett barn om det har bestämt sig för att stanna.

Överviktiga mammor löper större risk att drabbas av graviditetsdiabetes, blodtryckssjukdomar och havandeskapsförgiftning. Överviktiga kvinnor föder också oftare stora barn, vilket ökar risken för långa förlossningar och förlossningsskador.

Ett högt BMI ökar risken för att man måste förlösa med kejsarsnitt och när man gör det innebär övervikten att det också finns större risk för komplikationer i samband med operationen.

Källa: Socialstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om