När Erica Ahlqvist skulle börja sexan i Hörsne för fyra år sedan fick hon veta att Guteskolan skulle öppna i Visby. På informationsmötet berättade skolledningen om långa lektionspass och möjlighet till extra stöd för den som kommit efter. Det var idéer som Erica gillade. Hon tycker inte om korta lektioner, när man knappt hinner komma igång.
Genom att börja i en ny skola skulle hon också slippa gå i samma högstadium som elever som hade mobbat henne. Det var också något som Erica tyckte lät lockande.
Och Guteskolan infriade förhoppningarna. Det kan Erica konstatera när hon slutat och just ska börja på Lövsta.
- Jag fick jag en nystart på Guteskolan. I min förra skola kände alla till mig, men det var inte så många som kände mig. Här fick jag riktiga vänner.
Undersökande föräldrar
Erica gjorde ett eget val, men sedan tre år tillbaka måste alla föräldrar till barn i förskoleklassen välja skola till sina barn. Och allt fler väljer en annan skola än den kommunala hemskolan. Av de 583 elever som börjar förskoleklassen i dag har 80 valt en annan kommunal skola. Sedan tillkommer de barn som får plats i en friskola.
- Det aktiva skolvalet är bra. Det leder till att man som förälder blir mer undersökande och tänker igenom hur man vill ha det, säger Barbro Engström, som är informatör på barn- och utbildningsförvaltningen.
Positiv
I och med att alla måste välja blir utgångspunkten också mer positiv, tycker Barbro Engström:
- De som förr valde att gå i andra skolor än sin hemskola valde oftast bort en skola. Nu väljer man i stället till någonting som man vill ha.
Vad avgör skolvalet? Är det skolans arbete eller dess läge?
- Det är många faktorer som avgör. Många frågar om andelen behöriga lärare, resultat, skolmat och om det finns någon speciell inriktning. En viktig faktor är nog också det man hör andra säga, berättar Barbro Engström.
De siffror som presenteras på det här uppslaget kommer från Skolverket och de ger en bild av skolan. På regionens hemsida finns en detaljerad presentation där alla skolor berättar om sitt arbete och hur de lever upp till målen.
Nystart
Men när Erica Ahlqvist gjorde sitt skolval spelade betyg och måluppfyllelse inte någon roll:
- Jag bryr mig inte om meritvärden och sånt. Jag valde Guteskolan för att jag ville ha en nystart och nu väljer jag naturbruksprogrammet på Lövsta för att det är det enda jag vill!