Allt fler bosätter sig i sina fritidshus
- För Gotland är det bara positivt! Men vi har ännu inte sett det i befolkningssiffrorna, säger Åke Wennerberg, ekonomistrateg, ledningskontoret.
Trenden är klar i hela landet. I vissa län har vart femte fritidshus blivit året-runt-bostad. Under de senaste 14 åren har 154 000 personer valt att bosätta sig i sina fritidshus och nu bor totalt 237 000 personer på det sättet. Totalt finns i landet 680 000 fritidshus och ungefär tio procent säljs och köps årligen. Allt enligt siffror från SCB, Statistiska centralbyrån.
60 000 kronor per person
Trenden välkomnas varmt på Gotland, men kommunen skulle vara ännu gladare om de som flyttar in också mantalsskrev sig här.
- Det handlar om 60 000 kronor för var och en som skriver sig i kommunen, säger Åke Wennerberg.
Han säger att han tror att kommunens höga skattetal kanske avskräcker en del.
- Det är billigare att vara skriven i Stockholm även om man bor större delen av året på Gotland.
Kommunen har gjort aktiva ansträngningar att förmå studenterna att skriva sig här. Men när det gäller pensionärerna ligger man lågt, trots att man skulle behöva deras ekonomiska solidaritet med ön.
- Det kanske handlar om att vi inte vill stöta oss med folk, resonerar Åke Wennerberg.
Kommunen har dock funderat på att ta upp diskussioner med skatteverket.
Fastighetsmäklaren Tomas Lerman bekräftar att många bosätter sig permanent i hus där kommunen dragit in vatten och avlopp, som i Själsö och Brissund.
- Där har många under senare år därför fått möjlighet att bygga till sina hus och då blir de ofta året-runt-bostäder. Samma sak i Tofta och Västerhejde, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!