Allt fler begravs borgerligt på Gotland

Antalet borgerliga begravningar på Gotland fortsätter att öka. Men många sådana förrättningar har karaktären av kyrklig begravning.

Gotland2011-03-04 04:00

För 35 av de 633 gotlänningar som avled under förra året hölls borgerlig begravning. Det innebär att den konfessionslösa begravningen inte är lika vanlig här som i övriga landet. I hela Sverige utgör de borgerliga begravningarna omkring nio procent.

En förklaring till ökningen är att andelen medborgare som inte tillhör Svenska kyrkan växer. Många som lämnat kyrkan önskar ändå att deras begravning får karaktär av en kyrklig begravning. Det kan Barbro Ronsten, som är borgerlig begravningsförrättare på ön, intyga:

- Jag ansvarade för en borgerlig begravning förra veckan. Den hölls i Allhelgonakapellet, och där sjöng vi sånger ur Svenska kyrkans psalmbok.


Delar på uppdraget
Regionfullmäktige utser borgerliga begravningsförrättare. Förutom Barbro Ronsten så innehar Annamaria Bauer, Jan-Erik Eriksson, Mats E:son Hjorth, Ove Lindström, Sonia Landin och Ulla Hammarhjelm det uppdraget.

- Jag är intresserad av människor. Först började jag som borgerlig vigselförrättare, och lite senare även som begravningsförrättare, berättar Barbro Ronsten.

Nu har hon varit borgerlig begravningsförrättare i ett tiotal år.

- Varje uppdrag inleder jag med att träffa sterbhuset. Har det inget eget förslag på ceremoni brukar jag presentera den mall till ceremoni som jag har. Det bibliska inslagen saknas, men annars är det rätt likt en kyrklig begravning. Inledningsmusik, dikter, musik och minnesord. Men jag har även varit med om begravningar där det spelats dragspel.

Vanligaste platserna för borgerliga begravningar är i lasarettets avskedsrum, eller i Allhelgonakapellet.

- Jag brukar fråga om de kyrkliga symbolerna ska tas bort om det är i kapellet. Men det händer rätt ofta att de är kvar, och att vi sjunger psalmer, berättar Barbro Ronsten.

Förklaringen till att många borgerliga begravningar liknar de kyrkliga handlar om pengar.

- Den som inte är medlem i kyrkan kan ändå få en kyrklig begravning. Men då måste man hyra kyrkan och betala kantorn. Det kostar många tusenlappar, och då väljer många en borgerlig begravning i stället, säger Barbro Ronsten.

Andelen borgerliga begravningar på Gotland var 5,55 procent i fjol. Högst andel hade Stockholm, där 12 procent av begravningarna var borgerliga. Lägst är andelen i Dalarna och Värmland, kring 3 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om