Hopp bildades för snart tio år sedan i syfte att arbeta mot sexuella övergrepp. Men det har inte blivit bättre sedan organisationen bildades, tvärtom ökar antalet sexuella övergrepp hela tiden. Visst kan det delvis handla om att fler vågar polisanmäla, men Monica Ahlberg och Paula Heljestrand som arbetar för Hopp är säkra på att övergreppen också blir fler.
- När barnporr sprids på Internet så försvinner spärrarna för många, säger Monica Ahlberg
- Hela samhället har sexualiserats och även små barn ses som sexobjekt som ska ha stringtrosor, säger Paula Heljestrand.
Hopp arrangerade en utbildningsdag i Visby i går för människor som i sitt arbete kan möta drabbade barn och vuxna. Organisationen arbetar med information och utbildning om sexuella övergrepp, men också med stödgrupper och stödsamtal till offer och deras anhöriga.
Försvinner bort
Det är vuxna offer som de möter och många av dem kan berätta om hur övergrepp långt tillbaks i tiden lägger skuggor över hela deras liv. Många har inte bara problem med relationer och sexuella kontakter, utan också värk, sömnsvårigheter och koncentrationssvårigheter.
Paula Heljestrand, som är psykoterapeut, liknar deras symptom vid den posttraumatiska stress som ofta drabbar krigsoffer. Med den skillnaden att den som är krigsdrabbad kan bearbeta sina minnen genom att tala om dem, medan den som har utsatts för sexuella övergrepp tvingas till tystnad.
En mycket stor del av de övergrepps-offer som Monica Ahlberg och Paula Heljestrand har mött har dålig tidsuppfattning. De kan "försvinna bort" i timmar. Det kallas för att dissociera och det är något som de flesta av oss har varit med om. Den som kör samma sträcka till jobbet varje dag kan ibland undra vad det var som hände under resan, för i tanken var man någon helt annanstans. Den som utsätts för övergrepp kan dissociera under själva övergreppet, men också efteråt för att skydda sig mot smärtsamma minnen.
- Många är rädda för att berätta om det här, man tror att man har blivit tokig. Men det är en normal reaktion på onormala upplevelser.
Somliga verkar bara vara lite frånvarande under den stund de "försvinner". Andra kan glida in i en annan identitet, där de regredierar eller skadar sig själva - och när de kommer tillbaks har de bara vaga minnen av vad som har hänt.
- Många barn dissocierar, men de är duktiga på att dölja det. De kan anstränga sig till sitt yttersta för att hålla ihop och klara skoldagen, men sedan, när de kommer hem så rasar allt, berättar Paula.
Tyst om syskonövergrepp
Hur stora problem som man får efter sexuella övergrepp varierar. Att bli utsatt av en förälder är många gånger värre än när förövaren är en främling. Och den som har blivit utsatt för ett övergrepp av ett syskon har många gånger riktigt svårt att berätta.
- Man talar inte så mycket om syskonövergrepp, det verkar upplevas som det skamligaste av alla övergrepp. Det är en lång process innan man berättar om syskonövergrepp och det är väldigt sällan som den utsatta ens tänker på en polisanmälan, berättar Paula Heljestrand.
Det finns inte mycket forskning om syskonövergrepp, men man har kunnat konstatera att det ofta händer i familjer där de vuxna är frånvarande.
- Det kallas för Hans- och Greta-syndromet. Barnen blir övergivna av de vuxna och hänvisas till varandra.
På det hela taget är det ändå lättare för offren att berätta. Och det är viktigt att man gör det, tycker Paula Heljestrand och Monica Ahlberg.
- Traumatiska minnen som inte har bearbetats bleknar inte bort, säger Paula Heljestrand.