Allt färre väljer att slakta i Visby
Det slaktas allt färre nötdjur på Swedish Meats anläggning i Visby.Nu hotas produktionen.- Vi tror att ungefär 1000 nötdjur om året skickas till fastlandet för att slaktas, säger Kurt Hallbom, produktionschef.Johan Gyllenhammar i Väte jobbar med att ragga fram gotländska djur till ett slakteri i Småland:- Snacket om solidaritet för ön är överspelat. Det finns bara en solidaritet för bönderna - och det är den egna plånboken!
Förra året slaktades 18 000 nötdjur vid Swedish Meats i Visby. Men det är en siffra som har minskat de senaste åren. Det beror bland annat på att många nötdjur transporteras till fastlandet för att slaktas där.
Väcker frågor
- Det väcker många frågor hos oss, säger Kurt Hallbom. Varför väljer en del lantbrukare att skicka sina djur till slakterier på fastlandet och inte till oss? Varför vill de inte använda det närmaste slakteriet?
Mats Hallvede är inköpsansvarig på slakteriet. Han arbetar ute på fältet och har mycket kontakt med lantbrukare, i första hand med dem som lämnar sina djur till Swedisch Meats i Visby men även med dem som skickar iväg sina djur.
Vinner inget
- Jag har ju pratat med några av bönderna, säger Mats Hallvede. De har lite olika förklaringar varför de inte vill slakta hos oss, en har varit att de tycker att något djur har blivit för lågt klassat hos oss, det vill säga att de har fått mindre pengar än de räknat med.
Men enligt Mats Hallvede och Kurt Hallbom vinner man inte några pengar på att skicka djur till fastlandet.
- Visst, det kan ju vara skillnad på enstaka djur, säger Kurt Hallbom. Men slår man ut det på flera djur så blir det ingen skillnad. Vi är ju marknadsledande när det gäller priser.
Johan Gyllenhammar i Väte är av en annan åsikt. Han är vad han själv kallar en "djurförmedlare", det vill säga han fixar gotländska slaktdjur till ett slakteri i Småland. Han köper inte djuren av bönderna, utan förmedlar dem eller som han säger "raggar upp dem".
- Gotländska bönder väljer att skicka djuren till Småland för att de får mer betalt där! Varför skulle de annars göra det? Och de väljer våra leverenser för att de är nöjda med oss och vad de får betalt.
Fastlandsåkeri
Johan Gyllenhammar är inte huvudperson i detta arrangemang. Det är sonen Peders firma Global Trading som på pappret står för transporterna, som sköts av ett fastlandsåkeri. Men det är Johan Gyllenhammar som har kontakt med bönderna och som ordnar fram djuren.
Han tycker att ord som solidaritet och leveransplikt har spelat ut sin roll i dagens samhälle.
- Vill de gotländska bönderna sälja sina djur till Swedish Meats, så gör dom det. Vill dom istället sälja till oss så gärna det, säger Johan Gyllenhammar.
- Bönderna är ju egna företagare. Och de har bara solidaritet mot en sak - sin egen plånbok.
Följer lagen
Diskussioner kring och kritik mot långa transporttider för djuren biter inte på Johan Gyllenhammar. Han säger att han och transportören följer lagen.
- Det är åtta timmar som gäller, från första djuret går på till det sista djuret går av. Och det är vi noga med. Tjejen som är kör djurbilen är stenhård med att hålla tiden.
- Vi har många som håller koll på oss så vi kan inte missköta oss. Vi har ju också en skyldighet mot leverantören att allt ska gå rätt till.
Johan Gyllenhammar poängterar att arbetet han och sonen gör inte bara innebär att det tas djur från ön.
- Tjejen som kör våra djurtransporter tar också hit djur. Cirka 200 livdjur om året går från Småland till Gotland. De djuren kanske kommer till slakteriet i Visby när det är dags för det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!