Det är främst de senaste fem åren som mängden gotländskt griskött börjat minska kraftigt, och gränsen för när Gotlands grisproduktion blir för liten närmar sig ständigt.
- Foderpriserna går upp hos lantmännen och transportörer lägger av. Servicen runtomkring bönderna försvinner. Det är helt enkelt inte lönsamt, säger Johan Edberg, som är en av de 35 kvarvarande grisproducenterna på ön, till GT.
Fredrik Engström är Svenska djurhälsovårdens veterinär på Gotland, och han har länge engagerat sig för att höja köttets status. Han säger att problemet ligger i den stora prispress som finns inom handeln.
- Det som förr var en lyx är i dag en lockvara. Söndagssteken måste få tillbaka sitt värde, säger han till GT.
Johan Edberg tror att det svenska grisköttet kommer försvinna helt från köttdiskarna om inte något sker snarast.
- Det som gör mig vansinnig är att samma myndigheter som sätter produktionsregler och krav på oss, inte vill betala för det vi tar fram. Vi är så stukade och frustrerade över att ingen lyssnar på oss, säger han.