Allt färre döps i Svenska kyrkan Koskinen: Det är ett underbetyg för oss

Allt färre barn döps i Svenska kyrkan.I fjol döptes bara 62 procent av de nyfödda barnen. - Det är allvarligt. Det är ett underbetyg för oss i kyrkan, säger biskop Lennart Koskinen.

Foto: Zettergren Bengt

Gotland2008-05-13 04:00
Dopen i Svenska kyrkan har sjunkit stadigt under hela 2 000-talet. Både sett till det faktiska antalet och i förhållande till antalet födda barn.
Gotland kan dock presentera bättre siffror än riket som helhet. Under 2000-talet har andelen nyfödda som döpts pendlat mellan 70 och 80 procent av varje årskull. Av de barn som föddes på Gotland i fjol döptes 74 procent i Svenska kyrkan.
- Att andelen barn som döps i Svenska kyrkan minskar i storstäder och andra områden med stor andel invandrare med annan religionstillhörighet är inte konstigt. Vi lever inte längre i ett enhetssamhälle, det måste vi vara medvetna om, säger Lennart Koskinen.
Men det förklarar bara en del av minskningen.
- Även bland våra egna medlemmar är det i snitt drygt tio procent, ibland ännu fler, som låter bli att döpa sina barn. Och det måste vi se som väldigt allvarligt, säger Lennart Koskinen.
Han menar att det är kyrkan själv som måste ta på sig ansvaret för den här utvecklingen. Han talar om självkritik.
- Vi måste bli bättre på att informera om dopet, säger han.
Tidigare när Svenska kyrkan skötte folkbokföringen hade man bättre koll på barnafödandet, menar biskopen. Och de flesta församlingar skickade ett gratulationsbrev till nyblivna föräldrar och bjöd samtidigt in till dop.
Idag är det bara en del landsbygdsförsamlingar som har kvar den modellen, men varken Visby eller exempelvis Stenkumla pastorat med barnrika Västerhejde bjuder in till dop.
- Vi måste försöka införa något liknande igen. Jag ska ta upp frågan vid nästa prästsamling, säger Koskinen.
Han tycker det är viktigt med en välkommen-till-livet-ritual.
- Det finns i alla kulturer och religioner. Jag tror det är något grundläggande mänskligt att vi vill uppmärksamma detta fantastiska att ett nytt barn fötts. Jag tror också att man som föräldrer, oavsett om man är aktivt troende eller ej, vill sätta in barnet i ett större sammanhang. Och här måste vi medverka mer aktivt, säger han.
Får även barn till föräldrar som inte är medlemmar i Svenska kyrkan döpas?
- Ja, om man begär att barnet ska döpas så gör vi det. Dopet är en gåva, en gåva från Gud som ges av nåd. Det förvägrar vi inget barn, säger biskop Lennart Koskinen.
Andelen nyfödda barn på Gotland som döpts i Svenska kyrkan:
2000: 81,5 procent
2001: 82 procent
2002: 66,9 procent
2003: 80 procent
2004: 70,3 procent
2005: 84,4 procent
2006: 71,4 procent
2007: 74,2 procent
Högst upp i dopstatistiken 2007 ligger Klinte, 96,7 procent. I Vänge döptes 90 procent av barnen, i Visby bara 55,8 procent.
Källa: Svenska kyrkan, Visby stift
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om