Allmänheten får bakläxa

Räddningstjänsten på Gotland befarar att allmänhetens okunskap vid trafikolyckor, kan komma att kosta liv.
Genom att allmänheten angett felaktiga adresser och inte respekterat räddningstjänstens avspärrningar vid olycksplatser, har räddningsarbetet vid flera tillfällen försvårats och fördröjts.

Gotland2006-05-19 06:00
Det första räddningstjänsten gör när de kommer till en olycksplats är att spärra av platsen, genom att ställa upp skyltar med texten "olycka" och lyktor med rött ljus, vilket betyder att det inte är tillåtet att passera.
- Syftet är att skapa en säker arbetsmiljö för oss och att se till att det inte inträffar fler olyckor. 99 procent av våra insatser startar med att vi spärrar av vägen totalt, säger brandmästare Jonatan Ahdrian.
Men allmänhetens okunskap om vad avspärrningarna innebär, gör att de inte efterföljs och det är inte ovanligt att bilister kör igenom det avspärrade området, mitt under pågående räddningsinsats.
- Den röda signalen betyder stopp, precis som ett stoppljus. Vi har ingen tid till att sätta upp bommar, säger Jonatan Ahdrian.
Räddningstjänstens totalavspärrningar varar sällan längre än en halvtimme och när lamporna börjar blinka gult är det återigen tillåtet passera.
- Om vi kan få lite mer respekt och få arbeta i fred, så lovar jag att de inte ska behöva bli stående i flera timmar, säger Jonatan Ahdrian.
Ett annat problem är att de som larmar vid olyckor i stället för att ange en korrekt adress, använder sig av benämningar som enbart är kända på Gotland, medan larmcentralen finns i Eskilstuna.
- Eskilstuna hanterar våra larm och då är det väldigt viktigt att använda rätt benämning. Vi pratar ofta om sån?t som bara vi känner till här, som Gahms, Broväg eller gamla Tempo, säger Jonatan Ahdrian.
Ett exempel på detta är väg 148 mot Bro, som i folkmun kallas Broväg, men när SOS får in ett larm som gäller Broväg är det adressen i Visby som dyker upp på deras dataskärmar, vilket gör att det riskerar att ta onödigt lång tid innan hjälpen kommer fram.
- Det har inte kostat liv, men det har fördröjt insatser. Det vi önskar är att folk tänker efter lite på var de befinner sig innan något händer. På landsbygden är det ganska lätt att lägga på minnet vilka kyrkor man har passerat, i övrigt gäller det att använda sig av de adresser som finns. Då blir det närmaste brandstyrka och ambulans som åker på larmet, säger Jonatan Ahdrian.

LABC
LABC står för den ordning, i vilken den som först anländer till en olycksplast, ska handla. ABC står för andning, blödning, chock och har sedan en tid tillägget L, som står för Livsfarligt läge. Det innebär att det allra första man ska göra är att säkra platsen, genom att varna andra trafikanter och förflytta skadade ur livsfarligt läge.
- Då ska man tänka på en viktigt grej, som är lätt att glömma bort och det är sin egen säkerhet, som amerikanarna säger, döda hjältar räddar inga liv, säger ambulanssjuksköterskan Cilla Gustafsson.
Hon menar att samtidigt som det är viktigt att vara försiktig och till exempel inte flytta skadade i onödan, kan små insatser vara livsavgörande.
- Många tror sig inte kunna göra rätt, de har inte gått på kurs, men sunt förnuft kommer man jättelångt med, säger Cilla Gustafsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om