Ingen utredning på ett år – allergiker får vänta vidare

Ingen lösning förrän tidigast i höst, uppskattar man. Många allergiker, som står i kö för utredning genom så kallat provokationstest, kommer då att ha väntat i långt över ett år.

Ledningen "ser över" de viktiga funktionerna inom allergivården, berättar sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.

Ledningen "ser över" de viktiga funktionerna inom allergivården, berättar sjukvårdschef Cathrine Malmqvist.

Foto: Joel Nilsson/Arkiv

Gotland2022-04-06 06:05

I höstas skrev GT att Gotland saknar allergispecialist sedan förra sommaren. Ett 70-tal personer stod då i kö, i väntan på utredning av exempelvis överkänslighet mot läkemedel.

Häromveckan berättade sjukhuschefen Cathrine Malmqvist att allergivården är ett av de områden som inte ens når upp i 50 procent, gällande måluppfyllelse av vårdgarantin.

Väntan, för flertalet patienter, börjar nu bli mycket lång.

En person, som av en annan vårdavdelning rekommenderades en utredning, har gått i snart ett år utan att ett så kallat provokationstest ens är inlett.

Patienten fick göra ett blodprov i början av förra sommaren, men svaret dröjde. När hen själv hörde av sig blev svaret att en kallelse för provokation skulle skickas ut under hösten. Någon sådan har fortfarande inte setts till.

Hur lång kön och väntetiden är, till den här typen av vård, får GT inget svar på. Förutom att den uppges vara "lång".

Då har ändå mottagningen en timanställd allergisjuksköterska numera, vilket brukar vara den funktion som ansvarar för provokationerna. Men just den här personen har inte den kompetensen.

Det har inte heller Sven Montelius, pensionerad smittskyddsläkare på Gotland, som kallats in för att avlasta på mottagningen:

– Det är inget problem med läkartillgång eller det kliniska, men vi ligger efter med provokationer. Ingen av oss har jobbat med det och man ska ju helst veta vad man gör. Jag tror inte vi kan komma igång med det här förrän tidigast i höst, kommenterar han.

Situationen beror dels på en långtidssjukskrivning på lasarettet, dels på att corona krävde omprioriteringar.

– I och med pandemin pausades bland annat provokationerna, som tar mycket tid, uppåt två-tre timmar. Så då har kön byggt på sig också. Samtidigt har allergisjuksköterskan fått ägna mycket tid åt vaccinering av dem som hade hög risk att reagera mot vaccinet. De kräver särskilda rutiner och längre övervakning, förklarar Sven Montelius.

Enligt sjukhusledningen ska det finnas lösningar på gång, även om de verkar dra ut på tiden:

– Vi började med att se över allergisköterskeuppdraget och har nu påbörjat en rekryteringsprocess vad gäller den rollen. Nu håller vi på att se över allergikonsulentuppdraget; dess arbetsuppgifter, vilket behov som finns i våra verksamheter och utifrån det var funktionen bäst är verksam, berättar Cathrine Malmqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!