Den senaste veckan har varit en mardröm för de som är beroende av börsutvecklingen.
Det vill säga i princip alla, eftersom den globala ekonomin hänger samman, småsparare drabbas liksom företag och hela länder.
- En nysning i USA ger förkylning och feberfrossa i Europa, säger Daniel Vagerstam, vd på Nordia hedgefund.
"Kollektiv tro på nedgång"
Anledningen är börsmäklarnas oro för en grekisk stadsbankrutt och de gigantiska underskotten i den amerikanska ekonomin.
- I det här läget bryr sig inte marknaden om vilka resultat företagen rapporterar, utan man försöker se in i framtiden och just nu verkar man kollektivt tro på en nedgång i ekonomin, säger Daniel Vagerstam på telefon från USA.
Oron i USA tillsammans med krisen i euroländer som Grekland, Spaninen och Italien har gjort att Stockholmsbörsen fram till i går tappat 600 miljarder i värde, det vill säga hela årets uppgång. Men på fredagseftermiddagen återhämtade den sig något.
Svårt att skydda sig
Att det går dåligt för USA innebär att det går dåligt också för den som bara besöker sitt lokala bankkontor i Hemse en gång i månaden. Pensionspengar som sitter i fonder försvinner, liksom sparade slantar.
Något enkelt och säkert sätt att skydda sina besparingar finns inte, men det går att minimera riskerna.
- Många sparar privat till pensionen och närmar man sig pensionsdagen rekommenderar många banker att man stegvis går från att ha sparpengarna i aktiefonder till att lägga dem i räntefonder, säger Evert Bolin.
Bland aktiesparare sägs det att man aldrig gjort en förlust förrän man sålt med förlust. Och Evert Bolin håller med, och manar till att ha is i magen:
- Så länge man inte säljer av aktiefonderna så har man faktiskt inte gjort någon förlust.
Räntan fördubblad
Men det är inte bara börsfallet som påverkar gotlänningarnas plånbok. Samtidigt som sparpengar försvinner i nedgången har räntan nära fördubblats det senaste året.
I september ska Riskbanken ta nästa beslut om hur hög styrräntan, den viktigaste räntan som avgör hur höga bolånen är, ska vara.
- Vi räknar med att de bundna räntorna kommer att gå ner ytterligare. Det är inte bråttom att binda, säger Ylva Yngvesson, chef på institutet för privatekonomi.
Paradoxalt nog har alltså gemene man fått mindre pengar i takt med att Sverige är på väg in i en högkonjunktur.
- Samtidigt har företagen på Wall Street ökat sina vinster med 20 procent, säger Daniel Vagerstam.
Det pratas också om en bostadsbubbla, att fastigheterna har varit för dyra och att det kan komma ett ras på fastighetsmarknaden. Stämmer det?
- Några faror vi ser är att man är högt belånad och tvingas till att sälja när priserna har sjunkit under vad huset är belånat för. Då är man bakbunden och lånet till banken måste betalas av, säger Ylva Yngvesson, chef på institutet för privatekonomi.