"Alla på Gotland ska erbjudas vaccin inom ett halvår"

Inom ett halvår ska den vuxna befolkningen vara vaccinerad och redan om någon vecka påbörjas vaccination av personer över 70 år. Vaccinsamordnare Christine Senter reder ut de vanligaste läsarfrågorna.

Alla på Gotland ska få vaccin inom ett halvår, säger vaccinsamordnare Christine Senter.

Alla på Gotland ska få vaccin inom ett halvår, säger vaccinsamordnare Christine Senter.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2021-01-21 06:21


Vaccinationen mot covid-19 är sedan några veckor tillbaka igång på Gotland. Denna vecka vaccineras medarbetare och brukare inom hemtjänst, hemsjukvård och boende på särskilda boenden. Vaccinationerna är ämnet alla pratar om och många funderingar finns. Region Gotlands vaccinsamordnare Christine Senter svarar på de frågor läsare har skickat in till redaktionen.

Den enskilt vanligaste frågan handlar om tidsaspekten.

– Inom sex månader ska alla i den vuxna befolkningen ha erbjudits vaccination mot covid-19. Innan den 30 april ska vi även ha sett till att alla i gruppen 70 år och äldre har fått vaccin. Det bygger på att vi får vaccin i tillräcklig omfattning och leveransplanerna är fortfarande osäkra, säger Christine Senter.

När kommer de som är 70 år och äldre kunna boka tid?

– Vår målsättning är att öppna bokningen för den gruppen senast vecka 6 och börja vaccinationen på vårdcentralerna. Men som sagt bygger det på att vi får en större mängd vaccin tills dess.

När påbörjas vaccinationer av personer under 70 år, men som tillhör riskgrupp?

– Region Gotland följer den prioritetsordning som Folkhälsomyndigheten har tagit fram. Riskgrupperna tillhör vaccinationsfas 3, vilket är efter gruppen 70 år och äldre. Exakt när i tid det blir är svårt att säga i nuläget, men vår ambition är att vi ska påbörja fas 3 någonstans i slutet av mars eller i början av april.

När det är dags för vaccination av personer mellan 18 och 69 år, hur kommer de att prioriteras?

– Det beror på hur det ser ut med vaccintillgången. Om vi inte har tillräckligt mycket vaccin eller vaccinatörer kommer vi börja med de äldsta först. Finns det vaccin och vaccinatörer kanske vi inte behöver prioritera utan vi kan gå ut till många på en gång, säger Christine Senter.

Hur skyddad är jag efter båda vaccindoserna?

– Det är egentligen en medicinsk fråga för vår smittskyddsläkare, men det jag kan säga är att alla vaccin som Sverige får är väl beprövade som har visat på goda skyddseffekter.

Ska jag vaccinera mig även om jag haft covid-19?

– Rekommendationen nu är att vi erbjuder alla vaccination, även om man tidigare varit sjuk i covid-19.

Kan jag välja var jag vaccineras?

– Ja det kan man göra, med reservation för att det kan vara fullt på vissa vårdcentraler. Men man kan välja att gå till sin vårdcentral eller till någon av de tillfälliga vaccinationsmottagningarna.

Kommer jag kunna välja vilket av tillverkarnas vaccin jag vill ha?

– Nej, det kommer man inte kunna. Vi distribuerar ut vaccin till vårdcentralerna i den takt de kommer in.

Vad händer när jag har fått båda doserna vaccin, kan jag göra som jag vill då och röra mig fritt?

– Nej, det är klart att jag får ett bättre skydd om jag är vaccinerad än om jag inte är det, men vi måste samtidigt se till hur smittspridningen i samhället ser ut. Jag kan fortfarande föra smitta vidare trots att jag själv inte blir sjuk. Men när vi ser att smittspridningen minskar och färre blir allvarligt sjuka kan vi lätta på restriktionerna, och jag som individ kan börja röra mig mer fritt, säger Christine Senter.

För att ta del av alla frågor och svar, se hela sändningen på Helagotland.se HÄR. För ytterligare frågor om vaccinationen hänvisar Region Gotland till sin hemsida www.gotland.se, alternativt att mejla sin fråga till covidvaccin@gotland.se.

Prioritetsordningen

Fas 1: Äldre på särskilda boenden, med hemsjukvård eller hemtjänst. Personal i dessa verksamheter. Vuxna samboende till personer med hemsjukvård eller hemtjänst. Personal på IVA och IMA.

Fas 2: Övriga personer 70 år och äldre, de äldsta först. Personer över 18 år som får LSS-insatser. Personal inom vård och omsorg.

Fas 3: Riskgrupper, Folkhälsomyndigheten har ännu inte preciserat principer för denna fas.

Fas 4: Resterande del av befolkningen 18 till 69 år.

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!