Alla krogar med alkohol- tillstånd ska kontrolleras

Fem krogar på ön riskerar att bli av med sina tillstånd att servera alkohol.
Detta sedan kommunens alkoholhandläggare inlett en offensiv.
Samtliga öns 156 serveringar med permanenta alkoholtillstånd skall inspekteras. Hittills har man klarat av 94.
Några blev förvånade när de blev kontrollerade, det hade inte skett på 30 år.
Bland missförhållandena hos de fem som riskerar tillståndet fann man ett ställe som inte längre hade något kök och flera som hade serverat gäster för mycket.

Gotland2003-07-01 04:00
­ Det speciella nu är att vi har ambitionen att besöka samtliga serveringsställen på ön, under sommaren är det 156 som har permanenta tillstånd, säger kommunens alkoholhandläggare Åsa Olofsson. Hittills har vi hunnit med 94.
­ Vi gör det dels i eget uppdrag och dels i samarbete med ekobrotts- och skattemyndigheten.
Det är främst vissa kriterier som man kontrollerar: ordning och nykterhet, att det finns fungerande kök, kunskap om alkohollagen samt att det finns serveringsansvarig på plats.
­ Vi får en helhetsbild, finns en meny, kan man laga maten, vi pratar med personalen hur de hanterar unga personer etc.
­ På väldigt många ställen visste man inte vad serveringsansvarig betydde och ibland visste den som var anmäld som sådan inte att han hade uppdraget.
Men andra fel var allvarligare.
­ På något ställe saknade man tillstånd för vissa utrymmen som det serverades i som serveringstält. På några var gästerna väldigt berusade. På ett ställe hade köket upphört att användas som kök och på ett ställe lagades maten långt därifrån, det fungerade ungefär som catering.
­ Och har man inte mat får man inte servera alkohol, det är återkallelsegrund.
Däremot har man inte upptäckt några större problem med att personer under 18 år fått köpa alkohol.
­ De seriösa ställena anser inte att det är värt någon öl att riskera att bli av med serveringstillståndet.
<span class=MR>I stort sett nöjd</span>
Trots att ett 20-tal ställen hade mer eller mindre allvarliga brister är Åsa Olofsson ändå i stort nöjd med ordningen hos de gotländska näringsställena.
­ På det stora hela var ordning och nykterhet jättebra. De vi träffat har varit tillmötesgående. Några hade inte fått inspektionsbesök på 30 år och blev lite nervösa innan de fick klart för sig att det handlade om en allmän kontroll.
För fem krogar - jämnt fördelade över ön; tre i Visby, en på norra ön och en på södra - var bristerna således så allvarliga att det i värsta fall kan bli fråga om indragna tillstånd.
Här inleds nu så kallade tillsynsärenden. Innehavarna får chansen att bemöta kritiken och bättra sig.
­ Har de visat uppriktig vilja att rätta till felen när vi undersöker igen under sommaren är det inte säkert att det blir återkallelse, om det anses för drastiskt kan det också bli aktuellt med en varning.
<span class=MR>Personligt straffansvar</span>
Åsa Olofsson påpekar också att risken för indragna serveringstillstånd för tillståndshavaren är allmänt bekant.
Betydligt mindre känt är att exempelvis en servitör som serverar en underårig har ett personligt straffansvar enligt alkohollagen där till och med fängelse finns med i straffskalan. De flesta problem som är förknippade med alkoholservering är väl kända sen tidigare. Men nya varianter dyker ständigt upp. Denna säsong verkar helrörsförsäljningen, det vill säga försäljning av helflaskor sprit, öka markant.
­ Det är i och för sig inte förbjudet. Men enligt reglerna skall alkoholförsäljning ske återhållsamt och risken för överutskänkning ökar om gästerna serverar sig själva. Detta skall vi kontrollera extra denna säsong.
­ Vi informerar också om nya bestämmelser. Nu måste alla ställen ha en godkänd kassaapparat och kunna erbjuda kunden ett kvitto.
Alkoholservering. Samtliga öns 156 krogar med permanenta utskänkningstillstånd är nu föremål för kontroll.Foto: GA-ARKIV
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om