Alla helgons inbrottstyngda natt

Alla helgons dag är den dag då flest inbrott anmäls. Här är orsaken till den skräckinjagande statistiken.

Allhelgonadagen är mest inbrottsdrabbad.

Allhelgonadagen är mest inbrottsdrabbad.

Foto: Montage/TT

Gotland2019-10-30 18:00

Enligt Stöldskyddsföreningen är Alla helgons dag den dag då det anmäls flest inbrott i Sverige. Det handlar inte om att gravljus, utskurna pumpor eller skräck-dekorationer är särskilt begärliga för inbrottstjuvar. Utan det har med årstiden att göra.

– Det är en långhelg då många reser bort. Många är i alla fall borta några timmar och så är det ordentligt mörkt, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert vid Stöldskyddsföreningen. 

Organisationen har flera konkreta råd för att minska risken för inbrott i bostaden. 

–  Tala alltid om för dina grannar om att du ska åka bort en längre tid så de kan hålla ett öga på ditt hus. Att installera timer på några lampor i hemmet som kan tändas när det börjar bli riktigt mörkt är riktigt bra, liksom att ha rörelsestyrda lampor på tomten så att tjuven inte kan jobba i mörker, säger Lina Nilsson. 

När årets mest inbrottstyngda dag närmar sig vill hon påminna om en tankefälla många faller i vid allhelgonatider. Enligt en färsk opinionsundersökning från Demoskop gömmer nästan hälften (44 procent) av de svarande sina värdeföremål i hemmet. Stöldskyddsföreningen avråder från det och påminner om att de flesta inbrottstjuvar har en bra bild av var människor vanligen tror är bra gömställen.   

– Vårt tips är att installera ett säkerhetsskåp hemma. Har man ett vapenskåp så kan det också vara ett alternativ, så länge det är ett skåp som är fastmonterat, säger Lina Nilsson.

Ett annat tips för att förvilla tjuven är att helt enkelt låta bli att städa före en eventuell resa. 

Inbrott är vanligt under allhelgonahelgen.
Inbrott är vanligt under allhelgonahelgen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!