Alla får gratis influensavaccin

Gotlänningarna kommer att få gratis vaccin mot svininfluensan.- Det är ett krisläge, vaccinationerna är ett sätt att få samhället att funka, säger Eva Nypelius (c). Nu är den stora frågan vem som ska betala notan.

Kommunalråd Eva Nypelius.   Foto: GT/Arkiv

Kommunalråd Eva Nypelius. Foto: GT/Arkiv

Foto: Bengan Zettergren

Gotland2009-08-22 04:00
Ingen ska av ekonomiska skäl behöva avstå från att ta de två sprutor som krävs för att få ett skydd mot influensan.

Följer rådet
Det tycker styrelsen för Sveriges kommuner och landsting, SKL, som i går bestämde sig för att rekommendera landets landsting och kommuner att erbjuda alla invånare gratis vaccin mot den så kallade svininfluensan.
Och Gotland kommer att följa rådet.
- Det är inte formellt beslutat, men ja, det kommer att bli så, säger Eva Nypelius, kommunstyrelsens ordförande och även styrelseledamot i SKL.

Lika i hela landet
- Sjukdomen är pandemiklassad, då är det jätteviktigt att vi gör på samma sätt i hela Sverige. Vi får bäst effekt om så många som möjligt vaccinerar sig, säger hon.
De formella besluten om gratis sprutor till gotlänningarna ska fattas under hösten av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Tolv miljoner
Kostnaderna för två doser vaccin samt arbetsinsatsen att vaccinera befolkningen beräknas för Gotlands del till tolv miljoner kronor.
Men vem som ska betala är ännu inte klart.
Finns det någon buffert i kommunens ekonomi?
- Nej, men situationen är så speciell. Om det blir ett utbrott kommer det att kosta samhället mycket, mycket mer. Vaccinationerna är ett sätt att få samhället att funka.

Hoppas på staten
Nu hoppas Sveriges kommuner och landsting att staten ska gå in med en del av finansieringen. Dialog förs med socialdepartementet.
Christer Stoltz, beredskapschef vid kommunen, är nöjd med beslutet om gratis vaccin.
- Det betyder att så många som möjligt kan få ett skydd mot influensan, och att vaccinationsteamen slipper ägna sig åt administration om de också skulle behövt ta betalt.

Slutet av september
Kommunen arbetar med en massvaccinationsplan som ska vara klar tills vaccinet levereras i slutet av september. Under de första sex veckorna ska riskgrupperna få sina doser, sedan fortsätter man vaccinera övriga befolkningen.
För att klara anstormningen kalkylerar kommunen med att behöva 60-70 personer för att ge injektionerna till gotlänningarna.
- Frivilliga hör av sig till oss och erbjuder sig att hjälpa till kvällar och helger, det är jättebra, säger Christer Stoltz.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om