Alla avlopp på ön ska undersökas
- De enskilda avloppen måste kartläggas för att vi ska kunna förbättra situationen i Östersjön. Vi bor på nya sätt och kommunerna har inte hängt med.Det säger den nya vattenvårdsdirektören för södra Östersjön, Dea Carlsson.
Gotland ligger i det sistnämnda tillsammans med delar av Sörmlands, Kalmars, Kronobergs, västra Götalands och Skånes län. Dea Carlsson sitter på Vattenmyndigheten i Kalmar.
Svenskt helhetsgrepp
EU:s vattendirektiv handlar om vattenpolitik och nu ska Sverige ta ett helhetsgrepp.
- Vi har tidigare varit duktiga på att ta ansvar på kommunal och länsnivå, nu handlar det om att få översyn över alla avrinningsområden i landet, säger Dea Carlsson.
Landets fem nya vattenvårdsdirektörer ska inventera, kartlägga, bilda nätverk och komma med förslag. De ska också se på vattnet ur ett samhällsperspektiv. Som till exempel vad algblomningen kan betyda för gotlandsnäringarna. Dea Carlsson anser att årets algblomning visar att åtgärder i kustzonerna inte räcker.
Vad bör då göras?
- Jag tror att vi måste kartlägga alla enskilda avlopp. Det har skett en snabb ökning av permanentboende i fritidshus till exempel. Vi bygger och bor på nya sätt och avlopp som tidigare användes fyra veckor varje sommar har blivit permanenta. Det blir svårt när avloppen ligger på klippor och berg som i Stockholm och Östergötland. Även på Gotland är infiltreringen ett problem.
Kommunerna hänger inte med
Dea Carlsson säger att kommunerna har inte alltid hängt med i den här utvecklingen. Men det är de som har ansvaret.
Efter sommarens exeptionellt svåra algblomning har experter löst av varandra i medierna.
"Jag är optimist"
Vissa har uttryckt svårt pessimism, att Östersjön är mer eller mindre förlorat, medan andra varit mer optimistiska och ansett att Östersjön är ett ungt hav, som går relativt lätt att kurera.
Vilken grupp hör då Dea Carlsson till?
- Jag är optimist, säger hon. Nu ska vi ta fram ett övervakningsprogram och sedan miljökvalitetsmål, alltså bestämma hur rena våra vattenområden ska vara.
De nya vattenvårdsdirektörerna, som inte har någon huvudman, utan får driva arbetet själva, tillsattes förra hösten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!