Det är närmare 400 marknadsknallar som ställer upp sina stånd och vagnar på Kräklingbo marknad. Alla betalar de en avgift till arrangören, Kräklingbo bygdegårdsförening.
- Alla i bygden är engagerade i det här och förra året gick pengarna till att bygga ett nytt kök i bygdegården. Där har vi allt från begravningskaffe, bröllopsfester och pubkvällar, säger Stig Larsson.
Mycket ideellt arbete ska till dagarna innan marknaden, då får föreningsmedlemmarna rycka ut.
Träffas och bakar
- Det är slåtter och marknadsplatser som ska märkas ut, andra träffas och bakar. Men arbetet gör att man kommer ut och träffas, och i ärlighetens namn så händer det inte så mycket annat här ute. Lammen betar och folk har sitt därhemma, säger Stig Larsson.
Kräklingbo marknad har traditioner som sträcker sig långt tillbaka i tiden, sedan 1883 har det hållits årliga marknader på platsen. Eleonor Törner säljer hemvävda mattor och dukar på årets marknad, men var här redan som barn.
- Då var det inte lika stort som i dag, det var på sin höjd en tiondel av dagens marknad. Men det tog lång tid att ta sig mellan Väskinde, där vi bodde, till Kräklingbo på den tiden, säger Eleonor Törner.
Klart bättre
I dag har Kräklingbo marknad ett högt anseende bland kringresande handlare.
- Det här är den enda gotländska marknaden vi åker på, den är klart bättre än de andra marknaderna. Vi åker hellre på olika medeltids- och vikingamarknader på fastlandet än att gå på dem, säger Ludvig Balassa, som driver företaget Gotländska delikatesser.
Arrangörerna hade dessutom riktig tur med vädret och Stig Larsson från Kräklingbo bygdegårdsföre-ning uppskattar att det var mellan 10 000 och 15 000 personer som besökte marknaden.