Alkoholtillstånd - en snårig djungel
Ansökningar om tillstånd att servera alkohol. Permanenta liksom tillfälliga. Rapporter från alkoholinspektörer. Möten med andra grupper som har att göra med alkoholutskänkning.Kommunens alkoholhandläggare har en minst sagt hektisk vardag.GT har försökt sätta sig in i den djungel som alkoholservering innebär på sommar-Gotland.
En ljusglimt men ändå extraarbete.
Gotland har 156 restauranger med alkoholutskänkningstillstånd.
Sedan den 1 april i år har Åsa Olofsson, Jörgen Wiss (just nu semesterledig) och Aina Björklund behandlad sammanlagt 96 ärenden varav 12 om nya tillstånd, till exempel att en restaurang bytt ägare, att ny restaurang etablerats med mera, vidare drygt 30 tillfälliga tillstånd, där det till exempel är fråga om utskänkning av öl eller vin vid tillfälliga arrangemang, och 26 tillstånd för alkoholtillstånd inom slutna sällskap.
Nio tillstånd har gällt utökat tillstånd, till exempel utökning med uteservering.
Hektisk sommar
Endast fyra ärenden har frågasatt åtgärd av allvarlig art, det vill säga att en alkoholinspektör varit på restaurangen och anser att något är fel i utskänkningsgången. Då går ärendet vidare till handläggarna som får rapporten och går vidare med ärenden.
- Arbetsmässigt har vi haft mycket mer den här sommaren, säger Åsa Olofsson.
- Det handlar bland annat om överklaganden då vi återkallat tillstånd, säger Aina Björklund. Sådana ärenden tar tid med yttranden med mera.
Åsa Olofsson tar också upp de ärenden där restaurangägare begärt inhibation.
- Det innebär att vårt beslut om att dra in tillståndet inte gäller i väntan på domstolsbeslut i överklagandeärenden. Inhibation beslutas också av domstol, men vi får yttra oss, säger hon. Handlar det om ekonomiska orsaker brukar vi inte motsätta oss inhibation medan vi protesterar om det är fråga om fylla och annat elände som vi anser bör stoppas omedelbart.
Är man alkoholhandläggare på sommargotland får man också räkna med många ärenden där krogar vill ha utökade och tillfälliga tillstånd mitt i sommaren.
- Turister bokar sent sägs det, men krögarna bokar ännu senare, säger Åsa Olofsson. När det gäller sommartillstånd måste de först ha klart med mark eller lokal och musiker sen kommer de till utskänkningstillstånden. Och de kostar ju också. 8 000 kronor för ett nytt tillstånd, 4 000 för ett utökat och 2 000 för tillfälligt tillstånd för en dag, till exempel en restauratör som vill ha ölförsäljning i samband med musikarrangemang i Östergravar.
Ingen ansökan för avslutning
Men trots mycket jobb framhåller Åsa Olofsson att de flesta krögare sköter sig bra och när hon ger exempel på en mängd olika ärenden av tillståndskaraktär verkar det som om kommunens alkoholhandläggare visar upp den smidiga sidan med en stor portion sunt förnuft.
- Vi har också bra samverkan med polis, miljö- och hälsoskyddskontoret, skatteverket med flera, säger Åsa. Varje fredagskväll vid 22.30-tiden har vi träff med polisen. Dessutom har jag varje vecka planeringsmöte med våra anonyma inspektörer en kväll i veckan.
Även Åsa och Aina gör tillsynsrundor och brukar då besöka både restauranger och butiker.
- I butikerna gäller det försäljningen av folköl, lättöl och tobak, säger Åsa Olofsson. Det skall finnas ordentliga planer för hur butikerna hindrar ungdomar från att handla dessa varor.
En handläggare fär alkoholutskänkning har en vardag både med tillsynsbesök och vidare ärendeberedning. Och medan sensommardagens skrän från Medeltidsveckan hörs på avstånd har ännu inte ansökan om utskänkningstillstånd för avslutningsfesten på Stora torget i helgen synts till bland ärendena.
Kommunens personal för alkoholärenden jobbar för högtryck. Produktionen är på topp och på ett bord en bit från ärendenhögarna ligger textil- och mattprover till nya lokalerna.
Snart kommer Jörgen Wiss tillbaka efter välbehövlig ledighet och Åsa och Aina tar semster fram på höstkanten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!