Algsoppa runt Gotland
Årets stora algblomning är på ingång. Vänder vindarna förväntas den gul-gröna soppan dyka upp längs de gotländska stränderna. Men redan nu bör man vara aktsam. Inte svälja vatten eller bada med sår då ökad risk för infektioner finns, säger Annelie Mattisson på länsstyreslens informationscentral för egentliga Österjön i Stockholm.
Enligt SMHI:s satellitbilder handlar det om svaga till osäkra algblomningar som ligger i östra egentliga Östersjön samt norr och väster om Gotland.
Väderprognoser visar att ett högtryck är på gång, vilket kan få algblomningen att öka ytterligare i omfattning under de närmaste dagarna.
Eftersom Gotland ligger mitt i algblomningsområdet finns det risk för att algerna driver in mot stränderna på ön, säger Annelie Mattisson och rekommenderar semesterfirare att ta det lugnt med badandet.
<span class=MR>Riktning men inte typ</span>
Satellitbilderna från SMHI visar vilken riktning algblomninngen rör sig, men inte exakt vilken typ av alger den består av. I år befarar man dock att den giftiga blågröna katthårsalgen (Nodularia spumigena) ingår i blomningen, säger hon och förklarar att man kan bli sjuk om man får den i sig.
Särsklit viktigt är det att småbarn och djur (till exempel hundar, hästar, får och kor) undviker albemängt vatten då de har lättare för att insjukna. De vanligaste symptomen brukar vara illamående, kräkningar, hudvärk, muskelsmärtor eller diarré.
<span class=MR>Ingen dödsrisk</span>
Man bör undvika badplatser där vattenytan är täckt av hopförda, yttäckande alger eller där vattnet är kraftigt grumlat av fina algpartiklar eller hårtunna algtrådar med blågrön eller brunaktig färg för sin egen skull, tycker Annelie Mattisson men tillägger att det inte finns någon "dödsrisk" med att bada.
Det sägs att en hund avled för några år sedan efter det att den svalt en större mängd vatten vid algblomning. Jag tror inte det är så farligt om man bara sväljer små mängder och har bara hört talas om männsikor som blivit magdåliga och fått hudirritationer, säger hon.
Algblomingen beror på gynsam väderlek i form av mycket ljus, hög temperatur och lovande näringsförhållanden. Idag fortsätter det fina vädret. Det lovas övervägande soligt, men över inre Gotland kan en del stackmoln förekomma. Temperaturen ligger på 20-27 grader. Bara på någon dag växer algbältena snabbt längs Gotlands kuster då temperaturen och vindarna är rätt.
<span class=MR>Nytt algstråk</span>
Kustbevakningen upptäckte till exempel under gårdagen ett nytt kraftigt algstråk precis utanför Hoburgen som dessutom innehöll olja.
Vi har inget misstänkt fartyg i nuläget, men kan se så mycket som att utsläppet inte är dagsfärskt. Det går inte att sanera, så vänder vindarna finns risk för att det kombinerade alg- och oljebältet flyter upp på stränderna kring Hoburgen, säger vakthavande befäl Anette Stedt.
Lennart Olsson på avdelningen för miljö-och hälsa på Gotlands kommun var ute under gårdagen för att ta vattenprover.
Han besökte populära Tofta och ytterligare några stränder söderut.
Jag såg inte ett spår av algbälten, så där är inget problem. Bara någon enstaka tuss längre ut, men det finns alltid. Dock har jag hört att det ska vara lite värre på norr, säger han och tror att det dröjer ett litet tag till innan det ser ut som ärtsoppa på sjön.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!