Älgen i Sjonhem fick hunden att resa ragg

Statistiken talar sitt tydliga språk. De sista tre åren har de rapporterade rådjursolyckorna varje år fördubblats på Gotland. I år har det hittills rapporterats 24 viltolyckor och man tror att det även finns ett antal olyckor som inte kommer till polisens kännedom. Det gäller alltså att se upp på de gotländska vägarna i gryningen och i skymningen då djuren är som mest aktiva.
I tisdags var det viltolyckskampanj på Gotland.

Gotland2005-08-24 06:00
Vid Sjonhems kyrka stod en älg i tisdags. Det var en uppstoppad älg som hade ställts dit av Älgskadefondsföreningen i samband med den landsomfattande viltolyckskampanj som gotlänningar fick ta del av i tisdags. På plats fanns även poliser som passade på att kontrollera nykterhet och körkort hos de bilister som stoppades. Det delades även ut viltolycksmarkeringsremsor och broschyrer.
Dessa remsor delas vanligtvis ut på bilprovningen i samband med besiktning men på Gotland har remsorna för tillfället tagit slut. Om ett par dar kommer de gotländska bilisterna att få remsor igen, meddelas från bilprovningen.
Annars finns dessa remsor att hämta vid bensinstationer och vid bilföretag på ön.
Vid kampanjplatsen i Sjonhem i tisdags blev bilisterna upplysta om att man som bilförare är skyldig att rapportera till polis om man har kört på ett rådjur. Om man inte rapporterar detta kan man bli dömd till 8 000 kronor i böter för smitning vid viltolycka.
Rådjursstammen ökar enormt på Gotland och är nästan dubbelt så stor som i fjol. Rådjursolyckorna har ökat i samma takt och det gäller för de gotländska bilförarna att anpassa farten och hela tiden vara medvetna om att ett rådjur kan springa upp på vägen framför bilen. Om detta händer så råder Larz Glemfors, vice ordförande i Älgskadefondsföreningen, att föraren väljer att köra på rådjuret istället för att försöka styra undan.
- Det låter barbariskt men det är faktiskt säkrare att köra på djuret än att gira undan och riskera att krocka med mötande trafik eller att kollidera med ett träd eller en stenmur. Alltså, hellre köra på djuret än att riskera livet, säger Larz Glemfors.
På vägsträckan före poliskontrollen i Sjonhem hade man placerat ut fyra rådjursfigurer i naturen intill vägen. När sedan bilisterna stoppades i kontrollen blev de tillfrågade om hur många av figurerna de hade uppmärksammat.
Vid kontrollen i Sjonhem fanns även Inge Högberg med hunden Tracy, en av Gotlands 17 utbildade eftersökhundar som används då man spårar upp rådjur som skadats vid jakt eller vid trafikolyckor.
Varje bilist ska ha en viltolycksremsa i handskfacket. Denna remsa sätter man upp i vegetationen på den plats där det skadade rådjuret sprungit in i skogen. Därifrån kan sedan eftersökhund med hundförare spåra upp djuret.
Det är främst i gryningen eller i skymningen som bilförare ska vara som mest uppmärksamma eftersom rådjuren är som mest aktiva då. Under våren i maj stöter geten bort sitt kid och då kan det också vara vanligt att kid springer ut på vägar. Denna vår hände åtta rådjursolyckor på detta sätt.
Under hösten är det främst i oktober man ska vara uppmärksam eftersom rådjursjakten då pågår.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om