Algblomningen ska kollas dagligen
Gotland blir först i landet med daglig kustnära kontroll av algblomningen.Varje dag kommer prover att tas vid 14 av öns stränder. Och resultatet läggs ut på webben, både Gotlands kommuns och helagotland.se.
Ut på hemsidorna
- Länsstyrelsen sköter övervakningen med hjälp av ideellt arbetande kontrollanter vid 14 platser runt Gotlands kust. Miljö- och hälsoskyddskontoret tar emot de dagliga rapporterna och lägger ut dem på kommunens hemsida, berättar Christian Runeby, ansvarig chef på länsstyrelsen.
- Samma information läggs även ut på Helagotland.se som också åtagit sig att sköta informationen på lördagar och söndagar då kommunens folk inte är i tjänst.
Mätningar till havs
Tidigare har rapporterna om algblomningen huvudsakligen baserats på mätningar och observationer ute till havs. Informationscentralen för Egentliga Östersjön är den stora aktören i det här sammanhanget och bedriver övervakning från Ålands hav i norr till Öresund i söder.
- Men den informationen är inte utförlig nog för att ge en tydlig bild av algblomningen på regional och lokal nivå, förklarar Emilie Vejlens som jobbar med miljöövervaknings- och miljöfrågor på länsstyrelsen.
Orättvist beskrivet
Det är också därför Gotland ibland i media orätt har utpekats som väldigt hårt drabbat av algblomning. Om informationen varit med detaljerad hade det framgått att inte alla kuststräckor drabbats samtidigt.
- Om det är kraftig algblomning på västra sidan en dag, är det oftast fint på andra sidan. Och beroende på hur strömmarna går kan det vara klart litet längre norr eller söderut på samma sida också, förklarar Emilie Vejlens.
Personliga kontroller
För ett område som Gotland där vattenutbytet är stort är det bästa att använda sig av ett rapporteringssystem där personer som bor och verkar i olika områden personligen kontrollerar vattnet, menar hon.
Och det är precis vad man kommer att göra i sommar.
Med start 1 juli kommer vattnet vid 14 kuststräckor att kontrolleras dagligen. Kontrollörerna är mer eller mindre ideellt engagerade privatpersoner, företagare eller andra i bygden verksamma personer.
Hoppas på ökad kunskap
De kommer att notera grumlingar och förekomst av alger i vattnet efter en fyragradig skala. Även skumbildning, lukt och observerade döda djur ska noteras. Och temperaturen i ytvattnet ska mätas.
Med den här satsningen hoppas man dels få ökad kunskap om algblomningen och vad det är för processer som styr den. Dels vill man kunna föra ut en bättre och säkrare information till turister och allmänhet.
- Någon hundraprocentig säkerhet kan vi dock inte utlova, säger Emilie Vejlens. Algblomningen ändras så snabbt beroende på strömmar och vindar.
Hon och övriga som jobbar med satsningen är dock övertygade om att informationen blir betydligt bättre än tidigare år.
Allt tätare blomning
Från länsstyrelsen betonar man också att algblomning inte är något nytt.
- Det fanns kraftig algblomning även på 1800-talet, säger Christian Runeby.
Men vad som som oroar är att åren med kraftig algblomning infaller allt tätare, vilket är ett tydligt tecken på övergödning.
Och att stoppa övergödningen är ett av de 16 miljömål Sverige satt upp. Länsstyrelsens satsning på ökad algövervakning längs Gotlands kuster är ett av många led i det arbetet.
Algblomning är en naturlig process som alltid inträffar under vår och höst, men övergödningen har lett till kraftigare algblomningar främst under högsommaren.
Algblomning är egentligen massförökning av växtplankton. Vissa plankton, som cyanobakterien, är giftiga.
När vattnet täcks av en hinna eller klumpar i gröna eller brunaktiga nyanser är det troligen algblomning.
Barn och husdjur är särskilt känsliga för algblommande vatten.
Algblommande vatten ska inte användas till matlagning då kokning inte förstör gifterna.
Källa: Folder från Naturvårdsverket
Algblomning är egentligen massförökning av växtplankton. Vissa plankton, som cyanobakterien, är giftiga.
När vattnet täcks av en hinna eller klumpar i gröna eller brunaktiga nyanser är det troligen algblomning.
Barn och husdjur är särskilt känsliga för algblommande vatten.
Algblommande vatten ska inte användas till matlagning då kokning inte förstör gifterna.
Källa: Folder från Naturvårdsverket
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!