Algblomningen i fjol öppnade deras ögon

Östersjön är i ropet. Många seminarier under Almedalsveckan handlar om detta innanhav. Är det fjolårets kraftiga algblomning som öppnat ögonen på politiker och lobbyister, detta valår?

Gotland2006-06-29 06:00
Nu handlar det om vem som vill göra mest för det sjuka havet.
Vid en snabb genomläsning av Almedalsveckans program är det slående hur många rubriker som handlar om Östersjön. Svenska naturskyddsföreningen, SNF, vill "livrädda Östersjön" med föreläsningar, debatter och utställningar. De tar också med sig intresserade ut på segling i det egna fartyget.

Blev chockade i fjol
Varför denna stora satsning just i år? Frågan går till Svante Axelsson, föreningens generalsekreterare.
- Vi blev nog alla chockade i fjol av den kraftfulla algblomningen. Men även om alla blev bestörta och pratade mycket om Östersjön infann sig sedan någon sorts handlingsförlamning bland politikerna.
Svante Axelsson säger att Naturskyddsföreningens avsikt med den tunga satsningen nästa vecka i Visby är att tvinga fram löften av politikerna, löften om åtgärder för att förbättra miljön i innanhavet.
- Det är ju valår och Östersjön är ett populärt problem bland politikerna.
Axelsson säger att föreningen redan för 20 år sedan hade liknande kampanjer kring Östersjön och han är betänksam.
- Det är oroande att det just inget hänt sedan dess.

Östersjön prioriteras
SNF har, inför valet, bett alla partier lista de tre viktigaste miljöfrågorna. Alla partier har nämnt Östersjön eller havsmiljön, utom miljöpartiet och SNF drar slutsatsen att alla, utom mp, prioriterar havsfrågan. Vilket får Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, att reagera. Miljöpartiet prioriterar alltid alla miljöfrågor, säger hon till GT.
- Vi är det parti som agerat mest i miljöfrågorna. Det är lätt för andra partier att säga att Östersjö-frågan är viktig, men om man tittar på hur lite de gör, jämfört med oss, ser man skillnaden.
Maria Wetterstrand suckar och undrar varför Naturskyddsföreningen funnit algblomningen så intressant just nu.

Östersjöseminarier
Sidas Östersjöenhet i Visby är värd för en lång rad seminarier, nu är det dags är göra kontoret mer känt för allmänheten. Man anordnar också en debatt med miljöminister Lena Sommestad om hur Östersjön ska bli renare.
Konsultföretaget som arrangerar Sida-inslagen har också döpt Donnerhusets trädgård till Baltic Sea Garden, dit man inbjuder till diverse aktiviteter.
Begreppet Östersjön används i en lång rad sammanhang. Östersjötorget till exempel är en ny företeelse som ska husera i silon i hamnen och som engagerar många olika organisationer, inte bara miljöintressenter.

Skiter EU i Östersjön?
Om EU skiter i Östersjön (ursäkta rubriken) ska miljöministern diskutera med företrädare för EU-kommissionen och Vinna eller försvinna - kampen om Östersjön handlar om Europas hetaste tillväxtområde. Vad Sverige vill med Östersjöregionen ska regeringens Östersjöemissarien Kent Härstedt reda ut och om fördomar gentemot våra Östersjögrannar utgör hinder för samverkan ska också diskuteras.

Miljökonferens i augusti
Och i augusti kommer hundratals deltagare från Östersjö-länderna att samlas i Visby för en miljökonferens om det gemensamma havet.
Nästa år i juli är det sedan dags för Östersjöstaternas råd, med Sverige som ordförandeland, att arrangera Baltic Sea Convention, ännu en stor miljökonferens om Östersjöns miljö.
Kanske det krävdes en riktigt äcklig algblomning mitt under Almedalsveckan i fjol, för att hotet mot Östersjöns miljö ska tas på allvar?Se även nästa uppslag
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om