Personalchefen Bo Stenbom räknar med att klara övertaligheten utan uppsägningar, men på de skolor som läggs ned kommer barnen att få vänta länge innan de vet vilka lärare som följer med till de nya skolorna.
Frågan är om det någonsin har funnits lika många osäkerhetsfaktorer omkring grundskolans planering som det finns just nu. Med ett vikande elevantal, flera kommunala skolnedläggningar och flera nya friskolor som kanske kommer att starta till hösten, så måste skolans personalplanerare skissa på flera alternativa lösningar.
Osäkerhetsfaktorerna handlar bland annat om hur många barn som kommer att välja att gå på de friskolor som planeras och hur många lärare som väljer att lämna kommunala tjänster och börja arbeta på dessa friskolor. Dessutom vet man inte förrän på försommaren hur många lärare som går i ålderspension till hösten.
Helt säkert är det ändå att kommunen kommer att behöva betydligt färre lärare. Inom grundskolan kommer behovet att minska med minst 100 tjänster under perioden 2008 till 2014. Startar friskolorna i Eksta, Fardhem och När så kommer behovet att minska med ytterligare 30 tjänster.
Medelålder 50 år
Medelåldern inom barn- och utbildningsförvaltningen är hög, snittåldern börjar närma sig 50 år. Om man säger upp personal så kommer det bli de yngsta som får sluta och det vill man undvika av flera skäl:
- Det behövs en föryngring inom hela förvaltningen. Och om de unga förlorar jobbet flyttar de från orten och då kommer vi också att förlora elevunderlag på skolorna, förklarar Bo Stenbom, som är personalchef på barn- och utbildningsförvaltningen.
Uppsägningar är också en dyr och tidskrävande process som skakar om hela verksamheten och som kan ge arbetsgivaren dåligt rykte - ett rykte som man behöver värna om inför framtida behov av nyrekryteringar.
Avgångsvederlag
Men Bo Stenbom räknar med att kommunen ska klara hela denna omställning utan att behöva säga upp lärare. Med de 20 miljoner kronor som förvaltningen har fått som "omställningspengar" skapas möjligheter till olika former av alternativa lösningar: Att låta äldre lärare fungera som "mentorer" under sitt sista år i tjänst är en sådan modell. Att låta lärare kompetensutvecklas inom ramen för "lärarlyftet" är en annan.
Dessutom har alla chefer inom hela förvaltningen i dagarna fått i uppdrag att undersöka vilka äldre medarbetare som skulle kunna tänka sig att gå i förtida pension med hjälp av avgångsvederlag eller särskild avtalspension.
- Vi har bett rektorerna att ta fram underlag på vilka som skulle kunna vara aktuella för detta. Det gäller medarbetare som är födda 1947 eller tidigare, men det är möjligt att vi kan göra några undantag från den gränsen om det innebär att vi löser en övertalighet. Nästa vecka kommer rektorerna att inleda samtalen med dem som skulle kunna sluta i förtid, berättar Bo Stenbom och fortsätter:
- Det här kommer inte att kosta mer än vad uppsägningar gör, men det kommer att bli mer "handarbete" och ta längre tid innan alla pusselbitar har fallit på plats.