Det säger Ann-Christin Kullberg, hälso- och sjukvårdsdirektör, om halveringen av primärvårdsjouren som infördes i helgen.
I lördags var det premiär för en nedkortad primärvårdsjour. Och sjukvårdsdirektören var själv på plats på lasarettet för att se hur det hela fungerade.
- Det var ingen större fara på taket, även om några patienter som besökte akuten på lördagen egentligen borde ha varit på primärvårdsjouren, berättar Ann-Christin Kullberg.
Långa svarstider
"Några" var närmare bestämt halvdussinet, mest barn med infektioner. Efter att odlingsprover tagits blev de hemskickade.
- Jag tror att anledningen till de här besöken är att vi hade långa svarstider, upp mot fyra timmar, på sjukvårdsupplysningen. Har man ett sjukt barn blir man kanske orolig och vill inte vänta fyra timmar. Då åker man till akuten i stället, säger Ann-Christin Kullberg.
Patienttider varje dag
Totalt sett hade lasarettets akutmottagning 41 patienter i lördags. Lördagen före hade man 31, och snittet för året är 45 patienter per dag. De sex extra patienterna var alltså ingen anmärkningsvärd anstormning.
- Oh nej, vi har patienter varje dag som egentligen skulle ha gått till primärvården, säger Margaretha Ekström, chef för akutmottagningen.
Nyordningen med en halverad primärvårdsjour, från åtta till fyra timmars öppethållande under lördagar och söndagar, är en del av de stora besparingar som beslutats för hälso- och sjukvården för att komma tillrätta med ett stort budgetunderskott.
Men enligt Ann-Christin Kullberg handlar det inte om en besparing i just det här fallet, utan i stället om att utnyttja resurserna bättre.
Anpassad organisation
-Vi kommer inte att minska antalet läkare, så det blir ingen besparing på det sättet.
- Däremot kommer antalet läkartimmar att öka, eftersom en läkartimme på helgen kostar oss två timmar ledighet i kompensation. Så läkarna blir mindre lediga.
- Med den matematiken innebär 8 timmars nedskärning på helgerna 16 fler läkartimmar under veckorna.
- Vi har också ökat antalet akuttider på vårdcentralerna från 7 till 14 på måndagarna, berättar Ann-Christin Kullberg.
Nyordningen innebär dock ett större ansvar för sjukvårdsupplysningen via telefon, som bokar in besöken på primärvårdsjouren. Eftersom helgtiderna hittills varit i huvudsak fullbelagda innebär det att hälften av besöken måste väljas bort.
Om nu hälften av patienterna kan styras över till måndagarna, innebär det att sjukvårdsupplysningen har jobbat fel hittills?
- Nja, det är väl snarare så att man anpassar sig till den organisation man har, säger Ann-Christin Kullberg.
- Sjukvårdsupplysningen är en viktig del i processen. Gör vi rätt där kan vi spara i senare led.
Svar inom tre minuter
Sjukvårdsupplysningen flyttades vid årsskiftet över från räddningstjänsten till hälso- och sjukvårdsförvaltningen. Den har ibland haft långa svarstider, upp mot sex-sju timmar under vissa helger.
- Det nationella upplysningsnumret har som målsättning att man ska få svar inom tre minuter. Man ska ha respekt för att det kan vara olika belastning, men jag vill att vi också ska ha det målet, säger Ann-Christin Kullberg.