Enligt statistik från Statistiska Centalbyrån (SCB) kommer många av lärarna på Gotland gå i pension de kommande tio åren. Bland annat visar siffrorna att 120 av 389 grundskolelärare samt 41 av 66 specialpedagoger pensioneras under tidsperioden.
Statistiken oroar Gunnel Ahlgren, ordförande i Lärarförbundet Gotland.
– Det är väldigt få unga som söker till lärarutbildningarna just nu och det matchar inte mot pensionsavgångarna. Det kommer därför bli svårare att tillsätta behöriga lärare, och det är oroande för framtiden om det blir allt fler obehöriga lärare ute i skolorna, säger hon.
– Det är många som i valrörelsen säger att vi ska ha mindre klasser och fler lärare, men då undrar jag: vart ska vi hitta lärarna någonstans?
Vad beror det på att så få söker till utbildningarna?
– Det finns två anledningar som jag ser det: för låg lön och för hög arbetsbelastning. Yrket är helt enkelt inte speciellt attraktivt för ungdomarna. Som exempel är ju ingenjörsutbildningen lika lång som lärarutbildningen, med skillnaden att en ingenjör tjänar betydligt bättre än en lärare.
Allra svårast är det enligt Gunnel Ahlgren att få folk att utbilda sig till matematiklärare och språklärare, och där menar hon att det redan i dag är svårt att rekrytera lärare till skolorna.
– Något måste göras. Jag hoppas att många av de vallöften som partierna har blir verklighet och att trenden vänder. Det här är ju ett yrke där man har goda chanser att få jobb.