Akut alkohol-förgiftning

Gotland2005-11-14 06:00
Hittills i år har 16 ungdomar på Gotland fått den diagnosen. En natt på intensivvårdsavdelningen krävs för att säkra livhanken. Många har mycket höga promillehalter i blodet och då riskerar de att dö. En annan fara är att bli liggandes redlös och frysa ihjäl.
På Gotland ser statistiken för alkoholförgiftade ungdomar inte så bra ut. De gotländska ungdomar som dricker livsfarligt mycket sprit utmärker sig tydligt.
Hittills i år har 16 ungdomar lagts in på Visby lasarett för akut alkoholförgiftning. Liknande siffror noterades förra året. Jämfört med övriga landet ligger Gotland bland de län som har flest berusade ungdomar att ta hand om. En annan siffra säger att 24 ungdomar hittills i år varit berusade i samband med att de sökt vård för olika sorters skador.
På socialtjänstens ungdomsgrupp förs också statistik över hur våra ungdomar mår.
Minst en ung människa i veckan har druckit så mycket alkohol att de behöver skjuts hem av ungdomsgruppen.
Polisen har hittills i år fått omhänderta 33 kraftigt berusade ungdomar. Ytterligare 22 ungdomar har avvisats från en plats i samband med att de uppträtt störande. Ofta handlar det om att de varit stökiga utanför krogen. Sammanlagt är det 54 ungdomar varav 7 är flickor det här året. Ifjol var det 96 ungdomar medan 2003 års statistik visade att polisen ingripit mot 37 ungdomar.
Ungdomar får inte köpa alkohol förrän de fyllt 20 år men många får tag i det ändå. Äldre personer köper ut från Systembolaget åt dem. Andra får tag i hembränt eller smuggelsprit.
- Vi ser flaskor och burkar med alkohol som inte säljs på Systembolaget när vi är ute bland ungdomar, säger Marika Gardell på ungdomsgruppen.
Hembränt finns det också gott om.
- Ungdomarna har inte en aning om vad det innehåller och hur starkt det är. De kan bli jättesjuka och dö om de dricker av det.
Förutom att ungdomarna riskerar fysiska skador kan deras framtid påverkas av drickandet.
De som påträffas redlöst berusade, rapporteras till både socialtjänsten och Vägverket.
Körkortstillstånd och körkort kan ryka.
- För att få körkort krävs ett nyktert levnadssätt. Man ska också vara omdömesgill, säger Kerstin Yttergren som är körkortshandläggare på länsstyrelsen.
- Vi tittar på alla rapporter om ungdomar som uppträtt berusade. Hur vi bedömer uppgifterna är olika från individ till individ.
- De ska inte gå säkra. Blir en ungdom omhändertagen flera gånger gör vi en utredning.
När man söker jobb kan uppträdandet också bli en faktor att ta hänsyn till. Fler arbetsgivare frågar idag om man haft med polisen att göra. De har stora möjligheter att själva ta reda på vilka händelser folk varit inblandade i .
- Blir man omhändertagen av polisen för fylla, kan det bli ett hinder längre fram, säger Marika Gardell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om