Aktier för 88 miljoner i DBW-portföljen

Sällskapet DBW har just nu en förmögenhet på 88 miljoner kronor, plus ett par rejäla fastigheter i innerstaden och Åhsbergska hagen. Avkastningen från sällskapets förmögenhet används för att "verka något nyttigt för det allmänna", men det kan bli lite mindre pengar till sådant när DBW binder tillgångar i Kallbadhuset.

Foto: Fotograf saknas!

Gotland2007-06-28 01:05
Sällskapet DBW sitter på en rejäl kassakista. De "böter" som de allra första DBW:isterna betalade när sällskapet var ungt lade en första grund till dagens förmögenhet. Böterna betalades vid sen ankomst eller frånvaro utan förhinder. Sällskapet deklarerade snart att det skulle "verka något nyttigt för det allmänna" och donationer strömmade in. Änkefru Lovisa Öfverberg är bara en av många donatorer. Hon testamenterade ett briljantgarnityr till sällskapet för att intäkterna från smyckenas försäljning skulle användas till inköp av psalmböcker till skolbarn-något som med tiden upphörde.Med ränta på ränta och långsiktiga aktieplaceringar under nästan 200 år har donationer och små böter blivit stora pengar. - Vem som helst som hade börjat spara för 100 år sedan skulle ju haft en förmögenhet idag, säger DBW-ledamoten Åke G Sjöberg.Välfylld aktieportfölj
Just nu kan DBW:s skattmästare Roland Hallberg rapportera att sällskapets aktieportfölj är värd ungefär 88 miljoner kronor. Portföljen är inte uppbyggd med snabba klipp, utan med långsiktiga placeringar i aktier som Investor, Ericson, Atlas Copco och Astra Zeneca. Dessutom äger DBW också marken från Botaniska trädgården till muren mot Nordergravar samt Åhsbergska hagen. Men den marken betecknar Roland Hallberg inte som någon egentlig ekonomisk tillgång "för vem vill köpa en botanisk trädgård?".Ny innebörd i "nyttig"
Avkastningen från DBW:s förmögenhet används fortfarande till att "verka något nyttigt för det allmänna". Men innebörden i ordet "nyttigt" har förändrats. Förr gav man bidrag till "vanartade gossar" och bekostade kläder till skolbarn och konfirmander. I dag ger DBW främst stöd till olika kulturprojekt och satsningar som syftar till att försköna Visby. Botaniska trädgården är en fast utgiftspost. Skötseln kostar 150 000 kronor om året och här investeras också en del. Andra stora insatser på senare år är ekonomiska bidrag till Konstmuséets gård och till ett DNA-laboratorium på Högskolan.Och bara under förra året satsade DBW bland annat 100 000 kronor på det Svahnströmska rummet på Forsalen, 100 000 kronor på tryckningsbidrag till olika skrifter, och mindre bidrag till exempelvis tidskriften Haimdagar, Gotlands nation och Hembygdsförbundet.Finns det någon långsiktig strategi för hur DBW fördelar sina bidrag?- Nej, det finns inte. Ibland har det funnits grupper inom DBW som har gjort försök att ta långsiktiga ståndpunkter, men det går inte. Sällskapet är suveränt i varje månadsmöte, förklarar Åke G Sjöberg.Måste sälja aktier
Sällskapet DBW har en överenskommelse med kommunen om att de ska köpa Kallbadhuset i Visby för byggkostnaden. Det kan röra sig om cirka tolv miljoner kronor. Många betecknar DBW:s köp av Kallbadhuset som ett "klipp", men Roland Hallberg är tveksam till om det kan bli det även om marken är attraktiv. "För vem vill köpa ett Kallbadhus", resonerar han.Innan köpet måste DBW sälja en hel del aktier.- Gissningsvis måste vi sälja 15 procent. När kapitalet minskar blir utdelningen naturligtvis mindre, så det kommer säkert att märkas på hur mycket medel som finns att dela ut, säger Roland Hallberg.Lars Andersson, som är ordförande för DBW, är stolt över DBW:s satsningar genom åren.- Jag tror att de flesta ledamöter är stolta över DBW och det är man inte av snobbistiska skäl, utan för att sällskapet har en historia. Redan från början var DBW ett sällskap som deklarerade att man ville ta ett socialt ansvar och det är en känsla som ännu lever kvar i sällskapet. Man vill göra något nyttigt.
Sällskapet DBW leds av en ordförande och en vice ordförande som byts ut varje år. Övriga ämbetsmän i sällskapet är skattmästaren, ceremonimästaren och sekreteraren. Sällskapet DBW har ingen styrelse, utan alla beslut fattas i samband med sällskapets månadssammankomster. För att sällskapet ska anslå medel till ett projekt måste någon av ledamöterna lägga fram ett förslag. En utomstående kan alltså inte skicka in en ansökan, utan måste ha en DBW:ist som för sin talan.På månadsträffarna är det öppet för alla medlemmar att lägga fram motioner, men innan man fattar beslut i någon fråga måste den så gott som alltid beredas i Sällskapets beredningsutskott. Beredningsutskottet är sammansatt av tre före detta ordföranden.En gång vart femte år tar DBW upp frågor om stadgeändringar.Rättelse: I gårdagens reportage om DBW-männen i kommunfullmäktige fick Torsten Gislestam fel partibeteckning. Han är centerpartist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om