Ett modernt inlägg i jämställdhetsdebatten är vad Görhan Hellström tycker om August Strindbergs En dåres försvarstal - boken som totalförbjöds i Europa när den kom ut.
Skön röra
Paret Strindberg von Essen var under sin tid förespråkare för det jämställda äktenskapet. Erotik, kärlek och hat blandas i en skön röra när Görhan Hellström på Bottarveteatern visar upp en av sina husgudars verk.
- Jag älskar Strindberg, det har jag alltid gjort, säger han.
Enligt Görhan Hellström är En dåres försvarstal en sagolik skildring av äktenskapet ur en mans perspektiv. En skilsmässoinlaga från tiden då August Strindberg och Siri von Essen gick skilda vägar.
60-talsinfluerad
Huvudpersonerna Axel och Maria skildras i föreställningen annorlunda än i boken. Kläderna och livsstilen är exempelvis 60-talsinfluerade och publiken får bland annat veta vad Axel tycker om Marias hund. Detta monster med rinnande ögon som följde med Maria från ett tidigare äktenskap. Axel känner att hunden får mer plats än han själv i äktenskapets hus.
- August Strindberg hade ju anknytning till Gotland. När han var 18 år ungefär, hade han och några vänner varit i Köpenhamn och festat. Bakfulla och fattiga kom de till Visby med båt och fick sova i en av kyrkoruinerna. Det var efter det han skrev De små feta munkarna i Visby stad. Vad många inte vet är att Strindberg även ansökte som fyrmästare på Fårö, säger Görhan Hellström.
I föreställningen är det Görhan Hellström som sköter snacket. Men känslor och handling backas upp och gestaltas av Bétina Marcolin som dansar. Görhan Hellström ställer oss frågan: vet vi mer om varandra som män och kvinnor i dag än för hundra år sedan?