Åklagaren tycker polisens agerande är märkligt: De verkar ha använt arbetsmetoder jag inte känner till
- Var det en brottsprovokation är det helt åt skogen. Det är ju olagligt, säger Mats Wihlborg, åklagaren som ledde förundersökningen efter heroinbeslaget på Wisby hotell.
Att det var en informatör inblandad i heroinbeslaget på Wisby hotell har dåvarande länspolismästare Carin Götblad berättat inför Högsta domstolen.
Hon har också medgett att hon betalat honom 15 000 kronor i gratifikation men förnekar att hon har någon kännedom om att det handlade om en brottsprovokation.
"Jag blev irriterad"
Mats Wihlborg tycker att polisens agerande är märkligt om de nya uppgifterna skulle stämma.
- Jag har aldrig haft anledning att misstro polisens utredning, men det verkar uppenbarligen så att de använt arbetsmetoder som jag inte fått information om. Även om Carin Götblad hade påtagliga minnesluckor i Högsta domstolen medgav hon ju det.
En brottsprovokation leder till ett brott medan en bevisprovokation ger polisen material för att sätta fast en brottsling.
- Ibland kan gränserna vara lite snäva, säger han.
Mats Wihlborg kan ha blivit förd bakom ljuset av polisledningen på Gotland. Det är tjänstemän som numera inte jobbar kvar på ön. Carin Götblad hade högsta ansvaret och framträdde dagen efter i media i samband med heroinbeslaget som då låg i en attachéväska.
- Jag minns att jag blev irriterad att hon visade upp beslaget, säger Mats Wihlborg.
Avvaktar HD:s utlåtande
Han var inte informerad om att hon tänkte hålla en presskonferens eller att hon skulle exponera bevismaterialet.
- Jag ville inte gå ut med det. Det var inte alls bra, säger han och påpekar att det finns risk att de dömda inte fått en rättvis rättegång.
Mats Wihlborg avvaktar nu Högsta domstolens utlåtande i fallet om kommissarie Liljegren. Samtidigt pågår också en utredning om misstänkta brottsprovokationer som görs av åklagare Pär G Lindell. Ett av flera fall rör heroinbeslaget på Gotland.
- Jag avvaktar vad han kommer fram till.
Dan Andersson ledde polisens utredning medan Carin Götblad agerade som länspolismästare. Hon hävdade att Gotland behövde mer resurser för att bekämpa knarket. I den vevan diskuterades också tullens vara eller inte vara på ön.
- Gotland kan bli ett transitland för narkotika, sa hon samtidigt som hon visade 1,6 kilo heroin som låg i attachéväskan.
Kopior på kvitton
Ett kvitto på en sådan väska ingår i de handlingar som har överlämnats till Pär G Lindell. Kvittot hittades i en pärm ihop med annat beslagtaget material som nu återlämnats.
- Det är jag som köpt väskan. Räkningen skickade jag sedan till polisen på Gotland som betalade den, säger kommissarie Olle Liljegren.
Flera andra handlingar som rör heroinbeslaget i Visby ingår i de papper som Liljefors lämnat över till åklagare. Där finns bland annat kopior av kvitton på köpet av en hushållsvåg samt hotellkostnader och resor. I ett mail berättar Olle Liljegren att de reste under täcknamn. En redogörelse över vilka kostnader som "informatören" haft och vilket belopp som han skäligen borde ersättas med var adresserad till Dan Andersson.
Nekar till händelsen
Carin Götblad förnekar inför HD att hon känt till att Olle Liljegren var på Gotland. Samtidigt finns handlingar som visar att hon begärt namnen på poliserna som deltagit. Hon ville inte berätta närmare vad som hänt och hänvisade till att det var hemligt eller att hon inte kom ihåg.
Hon medger att hon betalat 15 000 kronor för en privat informatör men nekar till att händelsen på Wisby hotell var en brottsprovokation som hon kände till. Carin Götblad säger att hon inte kan hålla reda på alla detaljer och att hon har 6 000 anställda under sig. På Gotland var det mindre än 100.
Uppgifterna går isär. Olle Liljegren berättar i Högsta domstolen att det handlar om en brottsprovokation som är olaglig och att hans överordnade kände till detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!