Ahnie bygger utställningar
Foto: Tommy Söderlund
-Jag tycker det är roligt att bygga utställningar, säger hon. Det är kul med uttryck och det är kul med nätverk som vävs samman genom att jobba med olika projekt.
Slita på syrrans klänning
Dräkter och mode är hennes bas. Den har hon med sig från ursprunget hemma vid Halsegårda i Ardre. Mormor var sömmerska.
-Min syster är fyra år äldre än jag och mormor sydde alltid likadana klänningar till oss, säger Ahnie. Förutom att jag fick slita på min egen klänning så fick jag även syrrans sen. Det var nog så det började att jag ville ha andra kläder.
Mormors klänningar
Hon berättar också att hemma hade hon fördelen att ha en stor vind där det hängde kläder från många årtionden tillbaka. Kläder som man klädde ut sig i och har roligt med.
Ahnie sydde om mormors gamla klänningar.
-Jag la ut dem och ritade upp vid byxben på kjolarna, säger hon. Så sydde jag moderna overaller till mej. Jag var jättepoppis i skolan med mina "egna" kläder.
Kläder och inredning
Sedan har kläder, inredning och föremål blivit den röda tråden för Ardretösen. Desideriagymnasiets sylinje, Folkans vävkurser och sen fyraårig praktik som patinerare på Operan i Stockholm gjorde att hon fick inblick och kunskap om mycket. Även på tillskärarakademien har Ahnie gått på.
-Jag ville kunna de olika verksamheterna som behövs vid en teater- eller operaföreställning, säger hon. Så här på högskolan har jag läst manus och gestaltning och dessförinnan studerade jag dräkthistoria och på senare tid modeteori i Stockholm.
-Mode och kläder är så mycket, säger Ahnie. Just nu är trenden närproducerat som håller länge, inte slit och släng.
Svensk Form
Det är Svensk Form i samarbete med andra arrangörer som arrangerar utställningen med julkrubborna. Svensk Form bildade regionalförening på Gotland för cirka två år sen och där är Ahnie med i styrelsen.
Föreningen vill bland annat skapa engagemang och belysa de möjligheter design kan ge för individen, kulturen, samhället och näringslivet.
I adventstid i fjol var Ahnie med och tog initiativ till att låta gotländska konsthantverkare med flera klä den traditionella Gotlandsljusstaken i andra material än papper. Utställningen hölls på konstmuseet och blev uppskattade och uppmärksammad.
Nu har just årets utställning i adventstid startat.
-I år har konsthantverkare och formgivare kommit med egna idéer om julkrubban, säger Ahnie. Vi har fått in många varianter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!