I tre storleksklasser över tre dagar har förare och hundar hoppat, tunnlat och sprungit slalom. Detta för att avgöra vilket lag som har snabbast ekipage runt de två hinderbanorna. Tävlingen som samlade hundratals energifyllda hundar och förare var något av en snabb lösning.
– Den tänkta arrangören drog sig ur. I mars fick vi förfrågan om vi ville vara värd för tävlingen, säger Maggan Båtelsson, SM-general.
Tävlingen, som aldrig tidigare gått på Gotland, lockade och arbetet tog snabbt fart för att få ihop ett tävlingsformat.
– Normalt brukar man ha ett år på sig att förbereda tävlingen. Vi fick några månader men det gick bra. Vi fick samarbeta mycket och fick en massa hjälp från Kalmar som anordnade SM-tävlingen för individuella hundförare, säger Maggan Båtelsson.
Tävlingen hölls utan publik. På grund av pandemin har även antalet lag blivit något färre än ett normalår. För Svenska agilityklubben på Gotland blev detta rätt förutsättningar. Maggan Båtelsson förklarar att platsen i Fröjel hade varit alldeles för liten om deltagare och åskådare hade varit närvarande i normal omfattning
Trots avsaknad av publik rådde inte brist på glada rop. Både taggade hundar och ägare hejade på såväl lagkamrater som motståndare. Mästerskapsambitioner satte inte gemenskapen på spel.
Patrik Kalmén har varit med och planerat tävlingen sedan det bestämdes att den skulle genomföras på Gotland. Han tycker att gemenskapen är den bästa sidan av agility.
– Det finns inga pengar i den här sporten. Det är familjärt, och det tycker jag om, säger han.
– Vi skulle inte kunna genomföra ett helt SM på det här sättet, men det finns något att vinna på en intim tävling också.
Bland tävlingsledningen finns förhoppningar om att tävlingen ska kunna öppna dörrarna för andra större agilitytävlingar på Gotland. Sedan flera år tillbaka anordnar Svenska agilityklubben på Gotland en midsommartävling vartannat år.
– Det skojas lite om att utöka midsommartävlingen till en hel vecka säger Maggan Båtelsson
– Vi ska genomföra den nästa år så vi får se hur långt planerna kommer, fortsätter hon, med ett leende.
Intresset för tävlingar på Gotland finns hos i alla fall en SM-deltagare. Emma Thorsell från Stockholmslaget Pytt-Eliten återvänder gärna för fler tävlingar.
– Jag älskar Gotland så det är jättebra om jag får fler anledningar att åka hit, säger hon med ett skratt.