Agendan för det gotländska kulturarvet går ut på remiss

Hur skall öns kulturarv se ut i framtiden?
Det undrar kommunen, länssstyrelsen. länsmuseet, landsarkivet och hembygdsförbundet och presenterar nu ett förslag till agenda för kulturarvet på Gotland.
Målet är att kulturarvet även i framtiden skall vara en tillgång. Historiebruk med människan i centrum skall stå i förgrunden den kommande femårsperioden.

Gotland2003-10-22 04:00
Förslaget till agenda för det gotländska kulturarvet går nu ut på remiss.
De fem tunga kulturintressenterna har här tillsammans tagit fram ett förslag till program som pekar ut inriktningen för det fortsatta kulturarvsarbetet och som efter samråd skall bemötas, och där det är befogat, kompletteras.
­ Programmet är också ett led i vår verksamhetsutveckling, där en nationell programförklaring bildar en "ram" och detta är ett sätt att på länsnivå konkret jobba med de frågor som är angelägna och aktuella just för vårt län, säger Camilla Knekta som är projektledare och samordnare i länet.

<span class=MR>Riktlinjer</span>
Det föreliggande förslaget visar hur man avser att utveckla kulturarvsarbetet under de närmaste fem åren och är riktlinjer för de insatser och prioriteringar som ska göras under perioden.
Utgångspunkten är ett historiebruk med människan i centrum.
­ Varje människa har med sig sin egen historia och relation till omgivningen där spåren från gårdagen och nutiden tillsammans bildar en helhet, kulturarvet. Ett levande kulturarv uppnås genom bruk.
Tio arbetsområden har valts ut där man anser att det föreligger ett särskilt ansvar för expoatering, samla kunskap, berätta om, analysera och bevara:
<span class=MR>Samtliga områden</span>
Arbetsområde: Kulturlandskapet, Världsarvet Hansestaden Visby, Fiskelägena, Gotländska husdjursraser och växtsorter. Mål: Bevara, bruka, berika.
Arbetsområde: Livslångt lärande, Platsen och tingens historia, Regional särprägel i perspektiv. Mål: Tillgängliggörande, delaktighet, ansvar.
Arbetsområde: Näringsliv, Planering utifrån platsens förutsättning, God livsmiljö. Mål: Resursanvändning.
För dessa tio arbetsområden diskuteras tillämpning och verksamhet.
Efter remissomgången kommer programmet att kompletteras för bred spridning och skall sedan även marknadsföras.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om