Affären i När tar över kiosken i Herta

Affären i När tar över driften vid Herta-kiosken. Kiosken ägs av en Hemse-bo som själv inte vill driva verksamheten. Förra sommaren hyrde han ut till fastlänningar men i år är det gotlänningar som tar över.
Sören Larsson, ordförande i Närs handelsförening, en ekonomisk förening som driver affären, berättar att styrelsen är enig om att ta över driften. Om allt går bra har föreningen planer på att köpa kiosken inför nästa säsong.

Gotland2004-06-17 04:00

Förra sommaren var det några ungdomar från Kalmar som drev Herta-kiosken och visst retade det handelsföreningen lite att fastlänningar kom hit och "gräddade av" under sommaren medan de själva kämpar året runt med affären i När.
Sören Larsson tycker att det är pengar som istället kan trygga framtiden för affären och därmed bygden. Dessutom finns det ungdomar i bygden som går arbetslösa och som kan få möjligheter till arbete i kiosken.
Sören Larsson räknar med att kiosken omsätter cirka en miljon kronor under de hektiska sommarmånaderna. Affären i När omsätter åtta-nio miljoner så tillsammans blir det en rund och nätt summa på tio miljoner.
<span class=MR>Kafé</span>
Dessutom ser föreningen utvecklingsmöjligheter vid kiosken som i dag närmast liknar ett minilivs. I år kommer man att satsa på en mindre kaféverksamhet samtidigt som det finns de traditionella kioskvarorna och bake-off.
Det var under Gotlands kommuns ekonomiskt starka dagar som kiosken och den stora parkeringsplatsen byggdes. Kiosken hyrdes sedan ut. Per Klintbom i Hemse köpte kiosken och drev den i 15 år men i fjol hyrdes den alltså ut till några fastlandsungdomar.
I år såg Sören Larsson kioskannonsen i tidningen och tog genast upp det i styrelsen.
­ Det är ingen guldverksamhet men det går runt av sig självt och turistverksamheten ökar i Herta. Det såldes 17 nya tomter där i fjol, säger Sören Larsson.
Antalet badgäster vid Herta är normalt mycket stort om det fina vädret håller i sig under sommaren.
Handelsföreningen fick veta att byggnadsnämnden i Hemse var positiv till kaféverksamhet, en enklare servering, eftersom man tycker att ett ställe är bättre än en massa små verksamheter, berättar Sören Larsson.
När man skulle anställa ungdomar inför sommaren var problemet att de måste vara över 18 år för att få sälja tobak och öl. Tre ungdomar har anställts på heltid och två av dem hade faktiskt redan fått sommarjobb i stan. Ett sommarjobb i Herta smäller dock högre eftersom det är lättare att förhandla bostadshyran med sina föräldrar, berättar Sören Larsson.
De som ska arbeta i kiosken under sommaren är Sara Thomsson, Malin Kristoffersson och Åsa Björn, samtliga på heltid. Även Fredrik Karlsson, Julia Hägg och Maria von Essen kommer att arbeta ibland.

<span class=MR>Eventuellt köp</span>
Tanken är alltså att handelsföreningen ska köpa kiosken om det går bra i sommar och sedan har de utvecklingsidéer som exempelvis att anlägga en minigolfbana intill kiosken.
Affären i När går bra, speciellt sommartid då man sedan två år tillbaka har infört söndagsöppet från midsommar och två veckor framåt. Sören Larsson berättar att dagens turister har kort planering innan de handlar och att det därför lönar sig att ha affären öppen mera. Turisterna handlar innan de åker till stranden och sedan handlar de kvällsmaten när de kör hem från stranden.
I När och Lau finns det cirka 200 sommarhushåll plus de turister som hyr in sig på gårdar och annat. Ett 50-tal tomter i När kommer att bebyggas framöver så antalet sommarboende är ständigt i ökande.
På fredag öppnas kiosken i Herta för säsongen, berättar Sofia Thomsson som redan är i färd med att förbereda öppnandet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om