Adel uppmärksammad i nationall uppsatstävling om historiska lärdomar

Med sitt bidrag till den landsomfattande uppsatstävlingen "Vad kan vi lära av historien" tog Adel Abu Hamdeh, elev vid Christopher Polhemgymnasiet i Visby, hem ett hedersomnämnande.
­ En glad överraskning, menar han som vanligen inte ägnar sig så mycket åt skrivande.
Nedan publicerar GA uppsatsen.

Gotland2003-05-20 04:00
Bakom uppsatstävlingen för elever vid landets gymnasieskolor står Emerichfonden mot våld och för medmänsklighet. Fonden bildades 1994 av Emerich Roth som varit många gånger på Gotland och berättat om sina erfarenheter av att sitta i fem koncentrationsläger.
­ Men han har också berättat om hur man kan arbeta med ungdomar med problem. Vad som är unikt med Emerich är att han alltid har någon ungdom med sig som varit nazist och som har lämnat det livet bakom sig, säger Kerstin Blomberg, styrelseledamot i fonden och tillika jurymedlem.
­ Många bra uppsatser kom in från Gotland i år, konstaterar hon.
Sammanlagt delades det ut fyra penningpriser och sju hedersomnämnanden i år.
<span class=MR>Lära av historien</span>
Adel Abu Hamdeh går i klass NV2B vilket innebär naturvetenskaplig inriktning. Det var inte heller så många i hans klass som deltog i uppsatsskrivandet i aulan.
­ Det var frivilligt deltagande, vi var två från min klass.
Men det räckte således. Förutsättningarna var att man fick använda högst tre lektionstimmar och att uppsatsen fick vara högst tre maskinskrivna A4-sidor lång.
Huvudrubriken på ämnet var också given i förutsättningarna: "Vad kan vi lära av historien - och hur kan vi motverka våld, rasism och främlingsfientlighet". Men Adel lade till att det också handlar om medmänsklighet.
Han har palestinsk bakgrund men har varit här sedan fyraårsåldern så språket har han med sig.
­ Jag skrev rätt av och när jag väl börjat gick det enkelt och fort. Jag skriver inte mycket annars men har inget emot det.
Att det gick så bra medförde också att han skickat in ett bidrag till en annan uppsatstävling där han ännu väntar på besked hur det gått. Där handlar ämnet om vedergällningsprincipen, "öga för öga, tand för tand".
Efter gymnastiet blir det dock inte skrivandet som profession enligt nuvarande planer, då är det arkitektyrket som hägrar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om