I en artikel häromdagen berättade Region Gotlands grundskolechef, Jörgen Norström, att det var 82 obehöriga lärare inför årets skolstart.
– Just nu har vi 82 stycken tidsbegränsade anställningar enligt skollagen, som det heter, men det kan öka lite efter hand fram till skolstart. Det har tidigare legat runt 100 kring skolstart, säger Jörgen Norström, sade han i intervjun.
Den siffran har nu gjort just det, upp till 92 stycken. Samtidigt så är det enbart en ämneslärartjänst att söka. Då som tysklärare på Solklintskolan.
Hur går det ihop? Den frågan fick HR-chefen Eva Edin och HR-konsulten Johanna Kempe Lindgren.
Svaret är att de berörda tjänsterna utlyses tidigare, redan under våren. Om en behörig lärare inte kan anställas får en obehörig lärare istället anställas. Så har det med andra ord blivit i 92 av fallen.
– I så stor utsträckning som möjligt behöver planeringen vara klar innan sommaren, så att lärare och elever vet vad de ska förhålla sig till när läsåret startar. Planeringen ligger för minst en termin, men oftast för ett läsår, förtydligar de i ett mejl.
De enstaka tjänster som nu ligger ute handlar troligen om förändringar som skett under vårens rekryteringsperiod, eller att man inte lyckades hitta varken en behörig eller obehörig lärare, berättar Johanna Kempe Lindgren.
Vidare berättar hon att de tjänster som innehas av obehöriga lärare generellt ska lysas ut minst en gång per år, och förklarar att deras ambition är att anställa en behörig lärare.
De obehöriga lärarna har en anställningsform som heter "tidsbegränsning enligt skollagen", vilket innebär att den inte berättigar LAS-dagar och i normalfallet gäller avtalet för en termin eller läsår.
Om en behörig lärare då skulle komma och knacka på regionens dörr, skulle det automatiskt innebära att det fanns anställning att tillgå? Nja, är svaret där.
– I och med att planeringen ligger för minst en termin, men oftast för ett läsår så finns det avtal med obehöriga lärare som gäller. Om en behörig lärare hör av sig försöker vi så långt det är möjligt sätta läraren i kontakt med rektorer med rekryteringsbehov och/eller lotsa läraren till vikariat, svarar Johanna Kempe Lindgren mejl.
Några lärartjänster som dock ligger ute på arbetsförmedlingens hemsida annonseras av ett bemanningsföretag. Det, förklarar Johanna Kempe Lindgren, är på helt eget bevåg.
– Vi anställer inte hyrlärare, konstaterar hon i ett mejl.