91 samtal varav 33 till medåtalad

91 samtal varav 33 till den medåtalade fartygsinspektören.
Det hann rederichefen ringa med sin otillåtna mobiltelefon under drygt tio dygn innan telefontillgången avslöjades i söndags.
Ett telefonerande som nu antagligen medfört direkta följder för rättegången.

Gotland2003-09-10 04:00
Den gotlänning som är delägare i rederichefens Singaporebaserade företag Euro Marines och kallats av åklagaren som vittne meddelade i går per fax att han inte tänker infinna sig. Uppgiven anledning: ekonomiska skäl och ej förtrogen med svenskt rättsväsende.
Rederichefen tog också tillbaka sin uppgift att han fått mobilen av en polisutredare. Nu uppgav han att han tagit telefonen i ett obevakat ögonblick.

Den mutåtalade rederichefen begärde vid tisdagens rättegång inledningsvis ordet för ett uttalande omkring den mobiltelefon som beslagtagits i hans häktescell och som han innehaft trots restriktioner som omfattade telefoneringsförbud utan övervakning.
En telefon som han i måndags uppgav att han fått av kriminalinspektör Rolf Öström. Nu ändrade han uppgiften till att han inte fått den fysiskt överlämnad utan när hans omhändertagna föremål återlämnades till honom i häktet fanns mobilen med i en kasse.
­ Telefonen las i ett skåp och jag tog den i ett obevakat ögonblick.
­ Ni ljög alltså om Rolf Öström, frågade åklagaren Christer Krantz.
­ Nej, han kom dit med telefonen men överlämnade den inte handgripligen. Jag ber om ursäkt för att mitt uttalande tolkades som att han gav mig telefonen.
­ Har ni smugit in mer i cellen som exempelvis en batteriladdare?
­ Nej.
Mobilsamtalen återkom flera gånger under dagens förhandlingar.
Christer Krantz konstaterade att man nu kommit fram till att rederichefen under perioden han innehaft telefonen, 25 augusti till 7 september, ringt 91 samtal.
Hur många har ni ringt x (den medåtalade fartygsinspektören) undrade Christer Krantz.
­ 33.
­ Varför?
­ Vårt andra fartyg körs i provtrafik i Kina och vi har pratat om fartygsteknik. Han blev glad när jag ringde så vi kunde ha en dialog men jag är medveten om att det var felaktigt.

<span class=MR>Samma fråga</span>
Den uppringde fick samma fråga, vad de pratat om under de 33 samtalen.
­ Mycket om båtar.
En som inte blivit glad när han blev uppringd av rederichefen var en av de bestickningsåtalade, en tidigare försäljningschef på Rolls-Royce.
Det var denne som, när de möttes vid ett flyg till Visby inför rättegången, berättade för åklagaren att han blivit uppringd och på det sättet avslöjades telefonen och beslagtogs.
­ Han ringde till min biltelefon. Det blev lite grann av en chock eftersom jag just fått veta att han hade restriktioner som gjorde att han inte skulle kunna ringa. Det var inte angenämt.
­ Konsultaktionen nämndes men jag hade inga kommentarer. Han sa att det här var väldigt tråkigt och att vi syns i veckan.

<span class=MR>Talade med låg röst</span>
Nu hade den uppringde svårt att uppfatta samtalet. Mottagningen var dålig, han hör dåligt och upplevde att rederichefen talade med låg röst.
Återstår således 57 samtal. Något kan ha gått till rederichefens kompanjon i det Singaporebaserade företaget Euro Marine. Denne är kallad av åklagaren som vittne men meddelade i går per fax att han inte tänker infinna sig.
Ekonomiska skäl och dålig förtrogenhet med svenskt rättsväsende uppgavs som skäl.
Rättens ordförande Eva Ernstson konstaterade att det inte föreligger några tvångsmöjligheter att hämta mannen i Singapore.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om