85 procent tror inte resurserna räcker 50 procent vill gå i pension tidigare
85 procent av de tillfrågade i åldern 54-64 år tror inte att resurserna till äldreomsorgen kommer att räcka till.Hälften av de mellan 54-75 år som ännu inte gått i pension vill göra det tidigare än 65 år.Den faktiska pensionsåldern i dag är 59 år. Det svenska pensionssystemet gungar.Motdragen är ökade morötter för de som vill arbeta längre och inte som i dag tvärtom att äldre diskrimineras på arbetsmarknaden.
Pensionsforum är en ideell förening som bland annat har till uppgift att följa det nya pensionssystemets konsekvenser för individer och samhälle, hur arbetsmarknadsvillkoren kan förbättras för 50+ samt hur den framtida äldrevården skall finansieras.
Fakta är att för tredje året i följd lämnar allt fler erfarna 55-60-åringar arbetslivet i förtid. Pensionsforum menar att det nya pensionssystemets morot att pensionen blir högre ju senare individen går i pension inte ensam räcker för att motivera tillräckligt antal att jobba längre.
<span class=MR>Färska siffror</span>
Trots en rad utredningar och förslag om stimulanser och förändringar av regelverk och skatter sker ingenting, varken från regering eller arbetsmarknadens parter, menar Pensionsforums vd Ann Lindgren.
De färska siffrorna om det bristande förtroendet för den framtida äldreomsorgen emanerade från Skandias undersökning Seniorbarometern, gjord i åldersgrupperna 54-75 år. Niklas Birgetz, utvecklingschef avd. trygghet och omsorg:
85 procent tror inte att samhället kommer att klara av sina åtaganden. Om man får välja fritt när man vill gå i pension så vill 50 procent gå i pension tidigare än 65.
Å andra sidan så är det 31 procent av de som är i pension som valt att gå senare om de fått möjlighet att ändra sig. Så här finns en arbetskraftsreserv.
<span class=MR>Arbetskraftsbrist</span>
Ett av de företag som satsat aktivt på att behålla sina medarbetare längre är Föreningssparbanken. Birgitta Johansson-Hedberg, vd:
Vi har sedan ett år ett program, 55+, för att få medarbetare att stanna kvar, bland annat för att möta en framtida arbetskraftsbrist.
En undersökning gjordes för att få fram vad som krävdes för att anställda skulle bli kvar längre än vad de behöver. Sedan infördes bland annat möjligheter till kompetensutvecklng och nedtrappning i form av 80 procent arbetstid med 90 procent av lönen. 300 av 500 aktuella medarbetare deltar i projektet.
I branschen är erfarenhet viktig och bra, det tycker även våra unga kunder. Jag tror att alla storföretag kommer att intressera sig för detta på grund av den kommande arbetskraftsbristen.
Anders Lönnberg, ordförande i Forum 50+, hade flera idéer kring hur äldre skall beredas möjlighet att vara kvar längre på arbetsmarknaden. Han lanserade åter de i malpåse lagda kompetensutvecklingskontona. Dessa innebär att medarbetare får en möjlighet att byta bransch i stället för alternativet pension.
Det finns också praktiska hinder kvar att undanröja. Det är exempelvis dyrare att anställa en 55-åring än en 25-åring med samma månadslön.
Anna Ekström, ordförande Saco, menar att den svenska arbetsmarknaden behöver en ökad rörlighet.
Individuella kompetensutvecklingskonton är en lysande idé.
<span class=MR>Inte olösligt</span>
Joakim Palme, vd för Institutet för framtidsstudier, menade att avtalspensionerna är huvudproblemet. Stefan Fölster, chefsekonom i Svenskt näringsliv, benämnde dessa "att vara betald av arbetsgivaren för att vara hemma". Marie Söderqvist, omvärldsanalytiker United Minds, menade att det var som att tacka nej till en Lottovinst att inte gå hem med lön även om man sen kanske inte tyckte det var så lyckat.
Men Joakim Palme såg inte det framtida stigande pensionsantalet som olösligt.
Föreställningen att det inte går att lösa de här frågorna är kraftigt förhastad. I dag har vi fler pensionärer än någonsin. Och pensionssystemet rullar oavsett om det går bra eller ej, men pensionen blir förstås mindre om det inte fungerar.
Barbro Westerholm, ordförande i Sveriges pensionärsförbund, slog fast att det är oerhört viktigt att den som vill och kan får arbeta.
Sluta upp med ett kronologiskt ålderstänkande utan värdera människor.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!