80-skyltar ger längre väg till sjukhuset

När flera av öns vägar fick sänkt hastighet var debatten livlig. En rapport från statliga Tillväxtanalys visar att tillgängligheten till sjukhus, affär och arbete, har försämrats för många gotlänningar.

Gotland2012-10-29 06:00

Gotland Efter att de nya hastigheterna infördes på Gotland fick flera 90-vägar sänkt hastighet till 80 kilometer i timmen. Några sträckor fick även höjd hastighet. På flera håll i landet har det sett likadanat ut och då har även en del av befolkningen fått snabbare väg till sjukhus och arbete.

På gotland däremot tycks ingen ha dragit vinstlotten. En stor del av gotlänningarna har fått oförändrad restid, men många har även fått längre restid. Tillväxtanalys har granskat tillgängligheten till sjukhus, arbetsplatser och tätorter.

"Bilden visar en tydlig försämring av den allmänna tillgängligheten i Norrland, norra Svealand, Öland, Gotland och mellersta och sydöstra Götaland. Övriga delar av landet visar en mer varierad bild med både förbättringar och försämringar." skriver Tillväxtanalys i sin rapport.

"En del protester"

Anders Dahlgren på Tillväxtanalys fick uppdraget av Trafikverket att ta fram rapporten.

- Jag tror att det har blivit en hel del diskussioner och protester kring det här. Därför ville man utreda det och få fram fakta, säger han.

Studien är dock gjord på ett rent faktabaserat sätt, man har alltså inte tagit reda på hur bilisterna verkligen upplever själva resan.

- Det är ju faktiskt hur folk upplever det som är det viktiga. Om man tycker att det är ett problem så är det så, säger Anders Dahlgren.

I studien har den allmänna tillgängligheten mätts. Föga förvånande har stora delar av norra Sverige mycket låg tillgänglighet, medan stora delar av Mellan- och sydsverige har hög eller mycket hög tillgänglighet. Stora delar av Gotland anses ha mellan-tillgänglighet, medan norra, södra och östra ön anses ha låg tillgänglighet.

Sedan de nya hastighetsgränserna infördes har en tredjedel av gotlänningarna, 29 procent, fått längre restid till sjukhus. Det rör sig om mellan 1 och 5 minuters längre restid, om man kör enligt hastighetsskyltningen.

Göran Ericksson, ordförande i Motormännen på Gotland, tycker inte att 80 -vägarna är någon stor fråga, längre.

- Jag tror inte att folk reagerar så mycket. I realiteten har det ingen betydelse utan det är folks känsla som är viktig, säger han.

Hastighetsförändringarna 2008 -2011

På en femgradig tillänglighetsskala hamnar Gotland på "mellan" och "låg".

Tillgänglighet till sjukhus: 40 917 gotlänningar har fått oförändrad restid. 16 352 har fått mellan 1 och 5 minuters längre resa.

Tillgänglighet till dagligvaruhandel: 56 233 gotlänningar har fått oförändrad restid. 1 036 har fått mellan 1 och 5 minuters längre resa.

Källa: Tillväxtanalys

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om