79 sägs upp på slakteriet
Förhandlingarna för de LO-anslutna på Swedish Meats är avslutade. Nu står det klart att 79 av dem måste sluta när styckningen upphör.Både slaktare och styckare kommer att drabbas av uppsägningar, därför ska ett 30-tal styckare och paketeringspersonal nu omskolas till slaktare.
Turordning
Swedish Meats har velat behålla ett antal arbetande förmän, slaktare med klassificeringskompetens och sex tekniker, men i övrigt har man gått strikt efter turordningslistan. Det innebär att de som blir kvar har arbetat länge på slakteriet. Om man inte tillhör dem som undantagits från turordningsreglerna, så har man jobbat åtminstone 20 år på anläggningen.
En av de uppsagda har bara något år kvar till pension, men Swedish Meats har inte varit beredd att låta någon av de anställda gå i förtida pension. Det är inte bara slakteriets styckare som berörs av uppsägningar.
Eftersom slaktare, styckare och paketeringspersonal räknas in i samma grupp så kommer man att säga upp personal från olika yrkeskategorier. För att klara slakten som blir kvar på anläggningen måste man nu omskola paketeringspersonal och styckare till slaktare.
- I dag har vi talat med ett 30-tal av de som blir kvar, men som måste byta jobb och de flesta av dem har tackat ja till att stanna kvar. Vid årsskiftet kommer de att börja en slaktutbildning på 26 veckor, säger Kurt Hallbom som är chef för Swedish Meats i Visby.
Den 15 november kommer personalen att sägas upp och sedan börjar uppsägningstider på upp till sex månader att löpa. Kurt Hallbom räknar med att styckningen kommer att pågå fram till mars månad, om man har tillräckligt mycket personal kvar då.
När uppsägningarna har genomförts kommer Swedish Meats i Visby att ha ett 60-tal anställda.
- Det är konstigt. Det kommer att bli en liten arbetsplats! När jag började arbeta här 1980 var vi 270 anställda, berättar Kurt Hallbom.
Han är dock inte orolig för att slakteriet ska stänga helt och hållet.
- Det behövs ett slakteri på Gotland. Det skulle vara svårt att flytta den mängd levande djur som vi slaktar här.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!