70 mil kust och 135 hamnar ska övervakas

­ Vi har nu nästan alltid två man som tittar till övriga hamnar på Gotland. Det klarar vi tack vare samverkan med
tullen, kustbevakningen och sjöbevakningen. Men det finns ett mörkertal. Jag vågar inte spekulera i hur många Schengenbåtar, som går in i hamnar och sedan ut igen utan att vi vet om det. Dem vill vi försöka komma åt.
Det säger kommissarie Christian von Corswant, chef för gränspolisen på Gotland. Den här andra sommaren med ansvar för gränskontrollen för besökare från tredje land, får man också hjälp av en polis- helikopter från Stockholm.

Gotland2002-07-11 04:00
Omkring 70 mil kust och 135 hamnar finns att övervaka. Resande med fritidsbåtar som seglar till länder som inte ingår i Schengenavtalet och sedan återvänder, eller som är hemmahörande i sådana länder, måste anmäla sin ankomst och gå igenom pass- och tullkontroll i Visby eller Slite.
Men många gör inte det. Förra året var det en tredjedel som gränskontrollen upptäckte i "fel" hamnar. I Visby och Slite, dit man ska ta sig, kontrollerades 2200 personer medan man upptäckte och kontrollerade 1026 personer i övriga hamnar.
­ Förra året hade vi ingen samverkan. Då var det enbart polisen som åkte runt. Vi körde cirka 4000-4500 mil för att kolla hamnar. Men i år har vi samverkan med tull, kustbevakning och sjöbevakning. I år får vi också en del hjälp av en polishelikopter från Stockholm. Med den hinner man två varv runt hela ön på en dag och kan kolla alla hamnar. Det blir en syn som blir vanlig den här sommaren, säger Christian von Corswant.
<span class=MR>Grepp om läget</span>
­ Samverkan har också fått ner mörkertalet avsevärt. Jag tycker vi har rätt bra grepp om situationen nu. Jag tror att vi har en trovärdig kontroll här, vi försöker uppfylla alla krav som finns. Sedan att det finns en och annan som slinker mellan våra fingrar, det får vi väl leva med, säger Christian von Corswant.
Bekymret är alltså alla övriga hamnar, 133 stycken, och bland dessa främst dem som finns längst i söder, Vändburg och Burgsvik, och i norr Fårösund och Lauterhorn. Fritidsbåtarna från Baltikum tar närmaste vägen när de skall vidare till svenska fastlandet och går då in i söder eller norr.
­ Därför har vi ökat vår närvaro rätt väsentligt i ytterområdena, säger Christian von Corswant.
<span class=MR>Kollar kriminella</span>
Förutom att det skall ske en formell kontroll så handlar det också om att ha koll på att inga ovälkomna personer kommer in i Sverige. Till sin hjälp har man SIS, Schengen Information system, en databas med vars hjälp man kan upptäcka icke önskvärda kriminella personer.
Förutom alla fritidsbåtar så kommer också kryssningsbåtarna till Visby med mängder av passagerare. En del av dem är från tredje land. Men att kontrollera alla passagerare skulle inte gå. Då skulle fartygen bli kraftigt fördröjda.
­ Därför gör vi bara stickprov. När det gäller kryssningspassagerarna försöker vi leva upp till "smidiga Gotland", säger christian von Corswant.
<span class=MR>Fler privatplan</span>
En annan del av gränsövervakningen gäller dem som kommer med flyg från tredje land. Förra året var det 9 259 passagerare som charterresenärer. I år lär det bli färre. I sommar finns chartertrafik mellan Estland och Gotland och i höst blir det resor till och från Turkiet.
­ Det som däremot har ökat i år är antalet privatflygplan från tredje land. De har ökat till 4-5 stycken per dag. Man mellanlandar i Visby på väg till svenska fastlandet, säger Christian von Corswant.
Inför förra sommaren var gränspolisen mycket orolig för hur man skulle klara sitt jobb. Antalet poliser var alltför få och samverkan med andra myndigheter som tull och kustbevakning hade inte kommit igång.
Den här sommaren ser det betydligt ljusare ut. Man har en polis mer än förra året och samverkan fungerar bra. Därtill finns alltså då och då även en polishelikopter för övervakningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om