600 gotlänningar vill byta läkare

Den gotländska primärvården genomgår just nu en stor
reform. Med start den första november försvinner alla
distriktsläkare och doktorerna kallas i stället för familjeläkare.

Gotland2002-09-06 04:00
Gotlänningarna har i dagarna fått ett formulär där man kan välja läkare. På hälso- och sjukvårdskontoret sprättar man kuvert på löpande band. Sedan i måndags har det kommit in närmare 600 önskemål om byte av läkare. Dessutom ringer det ett femtiotal om dagen till det speciella telefonnummer som upprättats.
­ I samband med alla större förändringar brukar det vara oro men i detta fall verkar de flesta ta det med ro, säger Magne Hovland, informatör på Hälso- och sjukvårdsledningen.
Syftet med reformen är dels att uppfylla hälso- och sjukvårdslagen som säger att befolkningen själva ska få byta läkare. Men också att minska arbetsbördan för de i dag hårt belastade distriktsläkarna.
­ De får en given ram och ett givet ansvarsområde i och med det tak på 1 850 patienter per läkare som införs. I dag kan en läkare ha i princip hur många tusen patienter som helst, säger Magne Hovland.
<span class=MR>Samma läkare</span>
Är man nöjd med det förslag på läkare man fått behöver man inte göra någonting, men vill man byta ska man göra det snarast på den utskickade talongen. På grund av det tak man satt upp kan vissa läkare bli fullbokade och då gäller datumet på det inkomna önskemålet. Tanken med reformen är att det ska vara ett aktivt system och att man även efter den första november ska kunna byta läkare. I görligaste mån försöker man tillgodose patienternas önskemål.
­ Vi föreslår en läkare och för ett fåtal upplevs det som att vi bytt ut deras tidigare läkare, säger Magne Hovland. Det är de personerna som nu hör av sig med önskemål om byte.
Med det nya systemet är risken mindre att patienten möter en stressad och överarbetad läkare på sin vårdcentral. Personalen kommer att få en drägligare arbetsmiljö men patienterna också en större valfrihet.
Med den nya reformen får alla i familjen samma läkare vilket också av de flesta upplevs som positivt.
Det råder brist på allmänläkare på ön. Just nu saknas ungefär tio stycken och av dem ersätts sju av så kallade hyrdoktorer. Förhoppningen är att den nya familjeläkarreformen ska göra det lättare att rekrytera läkare till ön, särskilt till landsbygden dit det i dag är svårt att få personal.
Positivt i sammanhanget är de tyska läkare som är på gång. Just nu har två läkare påbörjat sin svenskundervisning i Kiel och till vårvintern räknar man med att de ska vara på plats. En i Hemse och den andre i Klintehamn.
<span class=MR>Nöjd</span>
En av öns distriktsläkare är Bo Wahlstedt på Korpen i Visby. I dag uppskattar Bo att han har ansvar för ungefär 2 300 patienter. Det är alldeles för många.
­ Någonting var tvunget att göras, säger Bo Wahlstedt. Vi har en orimlig arbetsbelastning.
För första gången kommer läkarna att få en begränsning och det upplevs som en stor lättnad. Det finns dock enligt Bo Wahlstedt en liten risk att enskilda patienter kan komma i kläm. Alla kan inte få den läkare man önskat.
­ Men sammantaget är det mest fördelar med den nya reformen, tror han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om