60-tal utlovade arbeten är i fara
Utlokaliseringen av Riksutställningar till Gotland kan komma att stoppas.
Lennart Kollmats vill inte avslöja vilken ståndpunkt alliansens kulturgrupp har, men ett besked om Riksutställningars framtid kommer att finnas med i budgetpropositionen som den nya regeringen lägger på riksdagens bord den 16 oktober. I budgetunderlaget som den avgående regeringen förberett finns pengar till en utlokalisering, och eventuella förändringar måste finnas med i den budget regeringsalliansen förbereder.
Det brådskar för den nya regeringen, men alliansen har haft en grupp som under en längre tid arbetat med kulturfrågor. I den har Lennart Kollmats ingått tillsammans med Lena Adelsohn Liljeroth (m), Gunilla Tjernberg (kd) och Birgitta Sellén (c). Gruppen har diskuterat utlokaliseringen av Riksutställningar, ett beslut som folkpartiet, moderaterna och kristdemokraterna motsatt sig.
Forsatt motståndare
Av de tre är det folkpartiet som reagerat kraftigast mot en utlokalisering. Partiet lämnade förra året en partimotion med krav på att beslutet om utlokalisering skulle rivas upp. När motionen röstades ner i riksdagen KU-anmälde Lennart Kollmats regeringens handläggning av ärendet. Konstitutionsutskottet tyckte att regeringens behandling av ärendet var anmärkningsvärt forcerad, men fann inga andra anledningar till kritik.
- Jag kommer, så långt jag kan, att verka för att beslutet rivs upp, var Lennart Kollmats kommentar efter KU-beslutet i maj.
Den ståndpunkten står han fast vid i dag. Lennart Kollmats lämnar riksdagen i höst, men som folkpartiets representant i alliansens kulturgrupp har han ändå haft möjlighet att påverka framtiden för Riksutställningar.
Även Gunilla Tjernberg (kd) bekräftar att alliansens kulturgrupp diskuterat att riva upp beslutet om en utlokalisering. Bland annat har man undersökt vilka avtal som Riksutställningar tecknat.
- Men vi kan inte ta ett sådant beslut rakt av. En avveckling måste ske på ett ansvarsfullt sätt, så vi måste ta ett ansvar för att säkra arbetstillfällena på Gotland, säger hon.
Även moderaterna motionerade om Riksutställningar förra året. Förutom att partiet motsatte sig en utflyttning hade man andra synpunkter på verksamheten. Moderaterna vill öka resurserna till regional kultur, bland annat genom att ta pengar från Riksutställningar. Partiet föreslog en bantning av Riksutställningars anslag från 46 miljoner till 30 miljoner kronor.
Arbetena har startat
Det som talar emot att beslutet rivs upp är att förberedelserna kommit långt. Nästa vecka startar Riksutställningar verksamhet i tillfälliga lokaler i Björkanderska huset i Visby, och på gamla A7-området har man i dagarna börjat riva gamla hus på den tomt på gamla A7-området där Riksutställningars och Riksantikvarieämbetets nya hus ska byggas.
De båda generaldirektörerna för Riksantikvarieämbetet, Ann Follin, och Riksutställningar, Inger Liliequist, skrev i början av sommaren på ett så kallat fullföljningsavtal med Nordisk Renting, företaget som kommer att bygga och äga kontorshuset på gamla A7-området. I början av juli presenterades arkitekten Johan Celsings förslag på hur huset ska utformas.
I december nästa år ska Riksutställningar flytta in, om allt går som planerat. Utlokaliseringen innebär att 60-tal nya arbetstillfällen på Gotland. Riksantikvarieämbetet flyttar till Visby i oktober 2008.
Att stoppa utlokaliseringen av Riksutställningar innebär att kontraktet med Nordisk Renting måste sägas upp. I kontraktet finns inte angivet vad det kostar att bryta det.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!