60 000 kokosbollar på en enda torgdag

Det var torgdag i Hemse i går och tusentals gotlänningar rullade in i samhället för att umgås och handla.Många åkte hem med kokosbollar i kassen. Kokosbollen är en klassiker i marknadssammanhang.Bara i Hemse såldes mer än 60000 kokosbollar!

Till gänget. Tore Westrin och Maddy Lundgren från Astuens dagverksamhet på Illiansgården  köpte kokosbollar som skulle räcka till hela gänget. I bakgrunden syns Anna Eriksson och Anette-Marie Lundborg.

Till gänget. Tore Westrin och Maddy Lundgren från Astuens dagverksamhet på Illiansgården köpte kokosbollar som skulle räcka till hela gänget. I bakgrunden syns Anna Eriksson och Anette-Marie Lundborg.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2007-10-04 04:00
60000 kokosbollar. Delar vi lika så blir det en till varje gotlänning, och ändå några över.
Och torgdagen i Hemse är ändå bara en i raden av marknader på Gotland.
- Gotlänningar äter väldigt mycket kokosbollar. Unga och gamla, ja alla handlar. I förhållande till folkmängden så är försäljningen väldigt bra här, berättar en Pirkko Norberg som säljer "Gagnefsbollen".

Slutsålda i Klinte
Och Pirkko ser ut att ha rätt för när Karl-Axel Johansson från Storugns kommer till Hemse spårar han raka vägen till "Herrgårdsbollen" och köper åtta kartonger för två hundralappar.
- Det gäller att passa på innan det tar slut. På Klinte marknad kom vi för sent, då fanns det inga kvar, berättar han.
Karl-Axel tänker stoppa in sina 120 kokosbollar i frysen när han kommer hem.
- Det blir gott till kaffet. Och min son tycker också mycket om kokosbollar!
Sabina Norrby från Etelhem har också köpt åtta kartonger. Eftersom de andra i familjen inte kan besöka torgdagen i går har Sabina fått uppdraget att handla till hela familjen.
- Men de här kommer vi nog inte hinna frysa. Vi är en stor familj med åtta personer så det räcker nog bara i några dagar, skrattar Sabina.

Strategiskt placerade
För att absolut ingen skulle kunna missa kokosbollarna på torgdagen i går så hade försäljarna placerat ut sig på flera olika platser. I går var det Herrgårdstoppen, Gagnefsbollen och Gutebollen som konkurrerade om kunderna. Gutebollen är liten i det här sammanhanget:
- Vi säljer bara tusen stycken ungefär. För oss är det munkringarna som är den verkliga storsäljaren, berättar Peter Gudinge från Gutebollen.

30 000 bollar i bilen
Kaj Johansson från Herrgårdstoppen hade packat bilen full med 30000 bollar i 2000 kartonger inför Hemse torgdag och han räknar med att bli av med allihop. Och Greger Johansson, som äger Gagnefsbollen vill inte tala om hur många kartonger som han säljer i Hemse, men det är mer än 30000 i alla fall, avslöjar han.
Gutebollen säljer en egen modell med tjock choklad som rullats i kokos eller nötter. Gagnefsbollen och Herrgårdstoppen har samma sortiment: En topp med kokos och en utan - och så en som inte har någon kexplatta i botten.
- Det är den traditionella och gammeldags kokosbollen. Eftersom den inte har någon kexplatta kan den inte göras maskinellt, utan måste doppas för hand, men så blir den som en liten bakelse också, säger Kaj Johansson.
Kärt barn har många namn. Kokosbollar kan även gå under namnet "skumbollar". I Göteborg kallas de "kokosmunkar" och i Skåne "gräddbullar".
En kokosboll innehåller cirka 400 kalorier. Men antalet kalorier varierar förstås med storleken och ingredienserna.
Kokosbollar kan frysas i kartong, men kartongen måste läggas i plastpåse, annars blir bollarna sega.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om