5,3 när UV-index i Visby invigdes

Klockan 13.30 i går var UV-index i Visby 5,3. Solen strålade från klarblå himmel när landets tredje mätare av UV-index invigdes, enligt index så starkt att en person med normal hud inte borde vistas i solen mer än 40 minuter.Med mätaren på plats startar nu en kampanj som ska få alla på ön att sola med förnuft. Det är våra levandsvanor, med allt mer tid i solen, som gjort att antalet fall av hudcancer ökat.

Foto:

Gotland2007-06-13 01:07
UV-mätaren sitter på taket till sjöbevakningscentralens nya hus vid Norra hansegatan. Informationen skickas till Statens strålskyddsinstitut (SSI), som var sjätte minut uppdaterar sin hemsida. Värdena redovisas på tre sätt - aktuellt UV-index, medelvärde för den senaste halvtimmen, samt dagens högsta värde. Dessutom visar en kamerabild hur himlen över mätstationen ser ut.

Vid invigningen i går var aktuellt UV-index 5,3, medelvärdet för senaste halvtimmen 5,4 och dagens högsta värde 5,5. Skalan går från ett till elva, men i Sverige når index ytterst sällan över åtta.

Hemsidans information om UV-index kompletteras med rekommendationer om hur länge man maximalt bör vistas i solen. Redan vid indexvärden över tre bör man skydda sig med kläder eller smörja in sig om man ska visas under bar himmel längre stunder. Gårdagens index gav rådet att om man gick ut kl 13.30 borde man inte vistas mer än 40 minuter under bar himmel utan solskydd. Gick man ut en timme senare ökade tiden med tio minuter, och två timmar senare kunde man vistas utomhus en timme och tio minuter. Värdena gäller för personer som alltid blir röda av solen, men som också kan bli bruna.

Visby blev den tredje platsen i landet med UV-mätare. De tidigare finns i Halmstad och Stockholm. Övriga landet får nöja sig med en UV-indexprognos som SMHI sammanställer baserad på väder- och ozonskiktskartor.

Livräddarna informerar
Kommuns folkhälsoenhet inledde i fjol ett samarbete med Svenska livräddningssällskapet (SLS). Vid sidan av ordinarie uppgifter informerade livräddarna om hur man solar säkert. SLS är med och för ut information om UV-index. Informationstavlorna i Tofta kommer i år inte bara att berätta om temperatur i vatten och luft, utan även upplysa om UV-index. Informationen kommer även att finnas vid utomhusbaden i Visby.

- Med mobiltelefon kan man surfa in på Strålskyddsinstitutets hemsida, så man kan läsa av värdet även om man befinner sig på andra stränder, påpekar Lars-Erik Paulsson från SSI.

Strålskyddsinstitutets hemsida (www.ssi.se) ska man även kunna nås via länkar från länsstyrelsens och kommunens hemsidor.

2000 cancerfall varje år
Årligen inträffar drygt 2000 fall av den allvarligaste formen av hudcancer, malignt melanom. En femtedel leder till döden.

- Antalet fall har ökat. Det beror inte på förändringar av ozonlager eller liknande, utan på förändrade levnadsvanor. Vi är mer i solen nuförtiden, har längre semester och fler åker på charter till sydligare länder, säger Lars-Erik Paulsson.

SSI informerar om riskerna med solstrålning, och har bland annat givit ut boken "En bok om solen" som distribuerats till alla förskolor. Även Gotlands kommun ger ut informationsmaterial.

- Kunskapen om riskerna är mycket bättre i dag, säger Gotlands kommuns hudläkare Gunnar Ramstedt, men tillägger:

- Samtidigt ska vi komma ihåg att solen är livsnödvändig för oss. Genom strålningen bildar kroppen D-vitamin, och solljuset behövs för vårt psykiska välbefinnande.

Kläder är det bästa solskyddsmedlet. De flesta plagg har en solskyddsfaktor mellan 10 och 30.

Komplettera med solskyddskräm med hög solskyddsfaktor, helst över 10, med skydd mot UVA och UVB. Stryk på ordentligt.

Använd solglasögon. Välj solglasögon som skyddar ögonen även från sidan.

Undvik solen mitt på dagen - ungefär hälften av UV-strålningen kommer mellan klockan 11 och 15.

Var extra försiktig på breddgrader runt ekvatorn, på höga höjder och på platser med mycket fri himmel.

Du vet antagligen själv vad som krävs för att du ska bli bränd av solen - undvik det!

Kom ihåg att små barn är extra känsliga för UV-strålning.

Fakta: Statens
strålskyddsinstitut

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om