500 elever flyttas när tio skolor stängs
Skolpusslet är klart. Nu har politikerna bestämt sig för vilka skolor som man ska satsa på för framtiden.Stenkyrka, Vänge och Stånga klarade sig undan nedläggning, men tio andra grundskolor kommer att försvinna inom de närmaste åren.
Men det kommer att vara hela skolor som slås samman med andra. Om inte föräldrarna aktivt väljer att låta barnen gå i en annan skola så kommer skolklasser att hållas samman.
80 miljoner
Skolnedläggningarna innebär en besparing på omkring 80 miljoner kronor under en treårsperiod men detta är, enligt skolpolitikerna, inte det främsta syftet med den nya skolorganisationen. Man siktar i stället på att säkra skolans kvalitet genom att samla resurserna i de skolor som blir kvar.
Vägen mot en ny skolorganisation har pågått i flera år, men intensifierades i höstas. Då arrangerades offentliga möten över hela Gotland där politikerna och förvaltningen beskrev de vikande elev-talen och hämtade in synpunkter. Efter ett halvår, som präglats av en intensiv skoldebatt, var nämnden i går redo att gå till beslut.
Några skolor som har varit nedläggningshotade får leva vidare. Stenkyrka, Vänge och Stånga hör till dem. Att det är opinionen som har räddat skolorna vill barn- och utbildningsnämndens ordförande Lena Celion (m) inte hålla med om. Man har lyssnat och tagit till sig argument, men det är många faktorer som har vägts in i bedömningen om vilka skolor som det ska satsas på:
- I diskussionerna har man talat mycket om bygdens utveckling och tillväxt, men grunden till en god tillväxt är att det finns en bra skola.
När blir kvar till 2008
Skolan i När får leva vidare ett år till. Barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott föreslog ju att denna skola skulle läggas ned redan i juni, men detta beslut möttes av hård kritik eftersom det skulle innebära att skolan skulle stå tom ett år innan den planerade friskolan skulle kunna starta.
Lena Celion vill inte hålla med om att det bara var omtanken om friskolan som fick nämnden att svänga. Hon pekar i stället på att det bara är en månad kvar till skolavslutningen och att skolan i När behöver ett år på sig för att förbereda sig inför flytten till Garda.
Men Eric Martell (s) är kritisk till att nämnden inte gjorde slag i saken och stängde När skola direkt. Som en konsekvens av detta måste Garda skola bli en b-formskola till hösten och det kommer att bli en stor omställning. Dessutom anser han att personalen i När skola inte har en bra arbetsmiljö.
En grund för framtiden
När tio skolor läggs ned kommer färre skolor att behöva ekonomiskt stöd av medel som andra skolor får skjuta till. Men man kommer inte ifrån problemet helt och hållet. När politikerna väljer att behålla högstadiet i Fårösund i stället för att skjutsa alla elever på norr till Slite, så blir både Fårösunds och Slites högstadieskolor så små så att de behöver ett ekonomiskt tillskott.
Men med den skolorganisation som nu har fastslagits tror barn- och utbildningsnämnden att man ändå har lagt grunden till skolor som har stabila elevunderlag och framtiden för sig. Det kan förstås komma att förändras. Flyttströmmarna kan komma att ändras och föräldrar kan välja att låta barnen gå i andra skolor än de som kommunen hänvisar dem till. Att det dessutom finns planer på friskolor i både Fardhem, Eksta och När kan äventyra framtiden för någon eller några av de kommunala skolor som finns kvar.
- För att vi ska kunna behålla Stånga skola krävs det att vi får ett tillskott dit av elever från både Lojsta och Linde, men om det startas en friskola i Fardhem kan det innebära att Stånga skola hotas. Det här är ett praktexempel på vad en friskola kan ställa till med, säger Eric Martell.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!