50 Visbykrogar drivs Äret runt

Visby har över 100 restauranger och cafĂ©er med alkoholtillstĂ„nd.  HĂ€lften av dessa har öppet Ă€ven under vinterhalvĂ„ret - i en stad med 22 000 invĂ„nare. Imponerande.

NUNNAN

NUNNAN

Foto:

Gotland2007-07-18 01:05
-Genom att ha öppet Äret runt skapar jag ett förtroende med mina gotlÀndska gÀster, sÀger Vasilis Kanellus som Àger Restaurang och Pub Nunnan samt Bageriet Café och Pub, pÄ Stora torget i Visby. Han tror att gotlÀndska krögare över lag chansar mer och satsar pÄ det som de Àr bra pÄ. -Det ger mÄngfald och en konkurrens som faktiskt gynnar företagandet. - Mitt koncept Àr grekisk mat pÄ Nunnan och sen har jag caféet Bageriet bredvid som ett bra komplement, sÀger han.En sammanstÀllning frÄn Sveriges hotell- och restaurangföretagare (SHR) visar att gotlandsrestaurangerna har nÀst mest omsÀttning i landet, berÀknat per invÄnare. Bara halva sanningen
Inte konstigt för ett turistparadis som Gotland kan tyckas men faktum Àr att krogkulturen verkar skilja sig hÀr till skillnad frÄn Sverige i övrigt. Oskarshamn har ungefÀr samma tÀtortsbefolkning men bara knappt hÀlften sÄ mÄnga utestÀllen och serveringar. Att detta beror pÄ att Visby och Gotland Àr en stor turistort Àr bara halva sanningen. -GotlÀnningarna gÄr ut oftare, berÀttar Vasilis Kanellus. -Jag pratar mycket med folk frÄn fastlandet. I en stor stad som BorÄs med 100 000 invÄnare finns det till exempel bara sex, sju stycken Äret runt-restauranger, menar han. Att Gotland tar emot enormt mycket turister under sommarmÄnaderna bidrar sÀkerligen till mÄngfalden av utestÀllen i Visby. Och det finns enligt Vasilis Kanellus nackdelar med att ha öppet under hela Äret.Förlust pÄ vintern
-Jag gÄr alltid med förlust pÄ vintern men det fÄr jag tillbaka pÄ sommaren, sÀger han. Jörgen Wiss, alkoholhandlÀggare pÄ Gotlands kommun, sÀger att turismen har vÀldigt stor grund i att Visbykrogarna klarar sig bra. -Det Àr en sÄrbar bransch och skulle turisterna börja svika Gotland pÄ sommaren sÄ skulle mÄnga fÄ slÄ igen sin verksamhet Àven under vinterhalvÄret, sÀger han.Vasilis Kanellus sÀger att det viktigaste av allt Àr att han sjÀlv och hans personal har jobb Äret runt.-Det skulle inte vara schysst att sparka ut de som arbetar hÀr bara för att det blir vinter, sÀger han. MÄnga stÀllen med utskÀnkningtillstÄnd medför att alkoholtillgÄngen i stan Àr hög. Jörgen Wiss pÄ kommunen sÀger att det ÀndÄ hittills i Är varit lugnt pÄ gatorna. Han Àr nöjd med de flesta Visbykrögarna och tycker att de tar sitt ansvar i att se till att personal har kunskap om alkohollagstiftningen.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om