50 opereras mot fetma i år

Läkare. Eva Orusild på lasarettets kirurgklinik träffar nästan alla gotlänningar som opereras för övervikt. De flesta av hennes patienter är nöjda med resultatet. "Men det är viktigt att man har realistiska förväntningar", säger Eva.Foto: HENRIK RADHE

Läkare. Eva Orusild på lasarettets kirurgklinik träffar nästan alla gotlänningar som opereras för övervikt. De flesta av hennes patienter är nöjda med resultatet. "Men det är viktigt att man har realistiska förväntningar", säger Eva.Foto: HENRIK RADHE

Foto: Henrik Radhe

Gotland2010-01-09 04:00
Allt fler gotlänningar opereras för övervikt. Förra året opererades ett 50-tal personer.
Operationen kräver mycket av patienten, men det är få som i efterhand skulle vilja ha den ogjord.
Sedan 80-talet har gotländska patienter opererats för övervikt. En handfull personer om året har fått den här behandlingen. Men efterfrågan har ökat och 2009 genomgick ett 50-tal gotlänningar kommer att genomgå denna operation.
Kirurgklinikens verksamhetschef Eva Orusild träffar nästan alla gotländska patienter som opereras för övervikt. Hon bedömer patienterna och skickar dem vidare till Karolinska sjukhuset eller Danderyds sjukhus, där ingreppen sker.
Ett villkor för att man ska komma i fråga för operation är förstås att man är rejält överviktig. Ett BMI på 40 (där gränsen för normalvikt går vid 25) brukar vara inträdeskravet. BMI-gränsen kan sänkas om övervikten orsakar andra sjukdomstillstånd. Ett annat villkor för operation är att patienten på egen hand har gjort allvarliga försök att gå ned i vikt.

Överviktsoperationer kan leda till allvarliga komplikationer som infektioner och tarmvred. Det förekommer också dödsfall. Det får alla patienter information om - ändå är många villiga att ta risken. Att fortsätta leva med en rejäl övervikt kan vara ännu mer mer riskabelt.
Men en överviktsoperation är ingen självklar väg till framgång, betonar Eva Orusild:
- Operationen gör inte jobbet åt dig. Den fungerar som ett motivationsstöd, men för att lyckas gå ned i vikt och hålla vikten så måste man göra en livsstilsförändring.
En av Eva Orusilds patienter beskriver sitt liv efter operationen som att leva med en polis i magen. Det illamående som uppstår efter att man har ätit fel eller för mycket gör det lättare att göra de rätta valen.
- Det går förstås att pressa ned mat, men gör man det så har man inte förstått vad man har givit sig in på, säger Eva Orusild.
För att operationen ska lyckas uppmanar Eva sina patienter att inleda sin livsstilsförändring redan innan operationen. Alla får tipset att både äta och dricka med tesked, det är nämligen små portioner i långsam takt som gäller efter en överviktsoperation. Alla uppmanas också att på något sätt öka sin vardagsmotion.

De allra flesta blir nöja med resultatet av operationen.
- De allra flesta vill inte ha operationen ogjord och en del av patienterna har fått ett helt nytt liv. En del patienter med typ 2 diabetes har kunnat sluta med sina mediciner, berättar Eva Orusild.
Och statistiken bekräftar de patienternas enskilda upplevelser. En jämförelse mellan de överviktiga som opererats och de som fått annan medicinsk behandling mot fetma visar att de opererade har högre överlevnad tio år efter ingreppet.
Men den stora efterfrågan på överviktsoperationer manar ändå till eftertanke, tycker Eva Orusild:
- Vi som jobbar med kirurgi kommer in väldigt sent. De stora hälsoekonomiska vinsterna skulle göras om färre blev överviktiga. Det är någonting att tänka på för politiker och samhällsplanerare.
Det finns flera olika typer av överviktsoperationer. För gotländska patienter tillämpas i huvudsak två varianter:
Gastric bypass innebär att man kopplar bort den större delen av magsäcken. Den lilla del som återstår är stor som ett snapsglas. Till denna nya magsäck kopplar man på tunntarmen, så födan tar en ny väg genom magen.
Efter en gastric bypass tvingas man att äta mindre portioner och avstå från sötsaker. Läsk och andra sötsaker kan få den opererade att må illa eller känna sig svimfärdig.
Reglerbart gastriskt band är en annan metod. Här snörper man åt den övre delen av magsäcken med ett band. Det innebär att det blir en trång passage för det man äter och mättnadskänslan infinner sig snabbare.
Det gastriska bandet kan tas bort.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om