Tja, hur är läget med Plura?
- Det är bra. Jag är i Alvesta och vi ska spela i kväll. Vi har varit ute i tio dagar nu så jag börjar känna mig lite sliten. Det ska bli skönt att komma hem och vila lite. Men spelningarna har gått jättebra och nu sitter jag på hotellrummet och kollar på Tour de France.
Är du sportintresserad?
- Ja, det är jag. Fast inte så sjukligt som en del andra. Jag är hälsosamt sportintresserad kan man säga.
Ni kommer till Gotland snart. Har du varit här mycket?
- Ja, det blir ett kärt återseende. Vi har spelat där i alla år sedan mitten av 70-talet. När jag var yngre var jag där på cykelsemester. Favoritplatsen är nog Sudersand. Där skulle jag kunna tänka mig att ha ett hus, men det är väl för dyrt nu kan jag tänka mig.
Du skriver ganska personliga texter. Är det alltid positivt?
- Ja, om inte texterna berör mig lär de inte beröra någon annan heller. Jag försöker skriva så att jag får lite gåshud också. Men det är ett hantverk att skriva låttexter. Det är ganska mycket knölande med ord, rytm och rim innan låten är färdig. Samtidigt ska det finnas ett innehåll. Det är mycket lättare att skriva prosa.
Hur vet du när en låt är färdig?
- Det är väl som att måla en tavla. Man kan hålla på hur länge som helst, det gäller att bestämma sig för att den är klar. Man känner i kroppen när låten tar tag i en. Ibland kan jag tycka att en låt inte duger, medan andra säger att den är skitbra.
Är din bästa text skriven ännu?
- Nej, det hoppas jag inte. Jag tror att jag kan skriva bättre texter och att vi kan göra bättre skivor och spelningar. Det är det som är Eldkvarns styrka. Vi har kvar samma målsättning som när vi började, att bli bäst på något sätt. Vi är medvetna om att vi inte kan leva på gamla meriter utan måste hela tiden bli bättre.
Vad är egentligen en Eldkvarn?
- Det är faktiskt en ångdriven kvarn som eldas med kol i stället för med vindkraft. Det fanns en eldkvarn som låg där Stadshuset står i dag, och som brann ned 1878. Den brann i en vecka och det var ett folknöje att titta på branden. Det finns ett talesätt som säger: "Jag har inte haft så roligt sedan Eldkvarn brann ned".
Var det därför ni valde det namnet?
- Nej, vi hade ungefär 30 namnförslag och ett var Eldkvarn. Vårt dåvarande skivbolag tyckte det var ett bra namn som gav oss stockholmsanknytning. Det var bra att vara från Stockholm på den tiden.
Kommer du ihåg några andra förslag?
- Folkets Dagblad var ett dåligt förslag jag kom med. Sen hade vi Krabba för att skämta lite med Abba. Wettexpojkarna var också ett.
Har du någon dold talang?
- Flera faktiskt. Jag är bra på att laga mat och så målar jag. Några av målningarna finns med i en bok om Eldkvarns texter som kommer ut i oktober. Den stora landsvägen heter den. Sen ska jag göra en kokbok också. Det kommer att vara mat jag växte upp med och som jag gillar helt enkelt.
Har du någon paradrätt?
- Ja, många. Jag gör väldigt goda lammgrytor och min Janssons frestelse är världens bästa. Den är given på julafton.
Vem skulle du vilja bjuda på middag?
- Nu har jag varit bortrest i tio dagar så gärna min fästmö. Människor man ser upp till tror jag inte är bra att bjuda på middag. Man blir nog besviken, det är bättre att ha kvar illusionen.
Vad äter du till frukost?
- Fil med någon nyttig müsli. När vi är ute på turné måste jag äta grejer som är bra för magen annars pajar den. Man äter så mycket dålig mat. Vi spelar nästan två timmar varje kväll och då maxbelastar man kroppen. Det är ganska slitigt mellan varven. Sen ska man ju dricka någon öl också.
Jag har hört att man kan "göra en Plura". Vad gör man då?
- Det var Joakim Thåström som myntade det begreppet. När jag skriver låtar åker jag alltid ut till någon ö, det är skönt att isolera sig och komma bort från allt. Thåström skulle göra samma sak och sa i en intervju att han skulle "göra en Plura". På Gotland var jag faktiskt och skrev under några dagar på 80-talet, men jag kommer inte ihåg vilka låtar det blev.
Var kommer namnet Plura ifrån?
- Det var en kille i skolan som hette Per
Stenström som kallade mig för det. Sen gjorde alla det. Jag fick senare höra att det var för att han tyckte jag såg plurig ut. Jag tror det betyder samma sak som klurig. Så jag hade kunnat heta Klura i stället.